Het Skadar meer en wijn proeven in oude vliegtuighangars

9-10 september 2022: Sarajevo – Foča 80 km

10-12 september 2022: Foča – Žabljak (Montenegro) 159 km

13-15 september 2022: Žabljak – Virpazar 152 km

De groepsreis is ongeveer halfweg. Het enthousiasme blijft groot. Het reisleiderschap bevalt. Vanuit Bosnië-Herzegovina gaat het verder naar de bergen van Montenegro om vervolgens af te dalen naar de Baai van Kotor en de omgeving van het uitgestrekte Skadar meer. Die laatste locatie is nieuw, tenminste aan Montenegrijnse kant. Het Skadar meer is het grootse van de Balkan en ligt gedeeltelijk in Albanië. Het gebied heeft de status van nationaal park en is een walhalla voor vogelliefhebbers. Het is een van de laatste plekken in Europa waar pelikanen huizen. Er zijn tal van andere vogelsoorten die dit uitgestrekte water als hun habitat beschouwen. Het stadje Virpazar, met slechts een 350-tal inwoners is de toegangspoort tot het Skadar meer. Van hieruit vertrekken we met de 30-koppige groep voor een boottocht. Via met waterlelies dichtgegroeide, natuurlijke kanalen, vindt de bootkapitein het open water. Onderweg zijn talrijke aalscholvers en een eenzame reiger op het appel.

Boottocht op het Skadar meer

Op het Skadar meer liggen een aantal rotseilanden. Het meest bekende is Grmožur. Op dit minuscule eiland werd in 1847 een vesting gebouwd door de Ottomanen. De Montenegrijnen bouwden het later om tot een gevangenis voor zware criminelen. De ruïnes van het verlaten fort staan bekend als het Montenegrijns Alcatraz. Ontsnappen was haast onmogelijk. De meeste gevangenen waren geen goede zwemmers en de bewakers hadden geen boten ter beschikking. Cipiers die een veroordeelde lieten ontsnappen, moesten hun plaats innemen en de resterende straf zelf uitzitten. Naar verluidt wist slechts één gevangene te ontsnappen door de gevangenispoort als vlot te gebruiken. In het begin van de 20ste eeuw werden er ook politieke gevangenen ondergebracht. Momenteel doet het eiland dienst als broedplaats voor de vogels.

Het gevangeniseiland Grmožur

We varen rond het eiland om vervolgens aan te meren aan het kleine picknickparadijs Pješačac. Het restaurant ligt aan een klein strand en is alleen per boot bereikbaar. De lunch bestaat uit 4 soorten gebakken vis, rijst, groenten, kaas en lokale wijn. Na het middageten start een geanimeerde zwemsessie. Wie op eigen houtje naar dit strand trekt, kan eten bestellen in het restaurant en verorberen aan het water. Omwille van de kleine steentjes in en rond het meer, zijn waterschoenen een aanrader. Enkele zwemmers komen pikkelend uit het water met een pijnlijke grimas.

Zwemmen naast het Pješačac restaurant (foto: Daisy Oppeel)

Montenegro heeft een lange maar vrij onbekende wijntraditie. Daar komt vandaag verandering in voor een 30-tal Belgen met een bezoek aan de Plantaže wijngaarden. De wijnkelders liggen in het dorp Šipčanik, in de buurt van Podgorica. Ze zijn ondergebracht in verborgen grotten die ooit fungeerden als vliegtuighangars van een oude militaire luchthaven. Het zijn de grootste wijngaarden van Europa met in hun kelders de zeldzame Krstač wijn. Plantaže is de enige wijnmakerij ter wereld die deze wijn produceert. De reden is voor de hand liggend. De Vitis Vinifera druif, een onmisbaar ingrediënt voor deze godendrank groeit alleen in Servië en Montenegro. Krstač is een droge premiumwijn met fruitige aroma’s. Voor de rode wijn wordt gebruik gemaakt van de Vranac druif. Ook brandewijn en olijfolie van eigen makelij zitten in het gamma. De wijnproeverij gaat door in de voormalige vliegtuighangars die zowel in de zomer als in de winter een constante temperatuur behouden tussen 18 en 20 graden. Het is een bijzondere proeflocatie tussen immense houten vaten. De degustatietafels zijn voorzien van enkele lekkere hapjes. De smaak bevalt en de prijs is goed. Het gewicht van de camperbus is sinds vandaag licht gestegen. En mijn camper is niet de enige…

De aankopen… (Foto Daisy Oppeel)
Oude vliegtuighangars om wijn te proeven
De Plantaže wijnkelders
Route Sarajevo – Foča – Žabljak – Virpazar
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s