Inside tips in Trebinje

16 – 17 september 2022: Virpazar – Trebinje (Bosnië-Herzegovina) 145 km

18-27 september 2022: Trebinje – Blagaj 108 km

Trebinje is de meest zuidelijk stad in Bosnië-Herzegovina en dat betekent een mediterraan klimaat met maar liefst 260 zonnedagen per jaar. De weergoden laten het net vandaag afweten. Het stadsbezoek begint met een ware zondvloed die gelukkig mildert naarmate de dag vordert. De stad leefde enkele eeuwen onder Ottomaanse heerschappij en op het einde van de 19de eeuw was er ook even een Oostenrijks-Hongaars bestuur. Elementen uit beide periodes zijn nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Naast de oude Arslanagića brug over de Trebišnjica rivier en het Hercegovačka Gračanica-klooster op de Crkvina heuvel (eerder al beschreven) is er het oude centrum dat uit een Ottomaans stuk en een Oostenrijks-Hongaars gedeelte bestaat.

De Turkse oude stad staat bekend onder de naam Kastel en is bereikbaar via een stenen boogpoort. Kenmerkend zijn de overdekte steegjes, de stenen huizen en enkele moskeeën. Het oude centrum ligt in een “kromme” cirkel rond de Osman-pasja moskee. Sommigen noemen het een verkapte driehoek. Omdat rondjes draaien, kan zonder verloren te lopen, hou ik het bij cirkelvormig. Ondanks het mindere weer, genieten dagjestoeristen van spijs en drank op de terrassen. Om de maag te stillen, trek ik naar Restoran Humsko (https://www.pivnicahumsko.com/en/) op een ietwat verborgen locatie. De toegangspoort, gevolgd door een smalle gang leidt naar een overdekt terras om vervolgens in een gezellige ingerichte benedenverdieping met dikke muren te eindigen. Het is een klein doolhof. Het buitenterras ligt aan de voorzijde naast de oude stadsomwallingen met zicht op de rivier. Het gebouw was 200 jaar in het bezit van dezelfde familie en werd enkele jaren geleden van de hand gedaan waarna de eigenaars van Restoran Humsko er een renovatieproject van maakten. De dienstdoende kelner vertelt dat zo’n huis kopen een buitenkans is in dit stadsgedeelte. Vaak blijven historische panden generaties lang binnen dezelfde families. De kelderverdieping dateert nog uit het Ottomaanse tijdperk. Het eethuis is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van ambachtelijke bieren en specialiteiten uit Herzegovina. Het gevarieerde menu heeft ook een aanbod voor vegetariërs. De keuze valt op een veggie pasta met veel groenten. Het is een smakelijk gerecht.

Ingang Restoran Humsko
De gerestaureerde kelderverdieping uit het Ottomaanse tijdperk
Humska vega: pasta met veel groenten

Na de lunch is het tijd voor een dessert. En waar kan dat beter dan in Kafe Poslastičarnica GRK (https://kafe-poslasticarnica-grk.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral)? De voormalige pizzeria, eveneens gevestigd in het oude stadsgedeelte Kastel gooide het roer helemaal om in 1989. De pizzeria werd omgetoverd tot patisserie. In plaats van pizza’s werd er plots huisgemaakt gebak en ijs gefabriceerd, gebaseerd op Italiaanse recepten. Het was een ingeving van het moment na een vakantie in la bella Italië. Het was meteen een schot in de roos. Meer dan 30 jaar later staan er ongeveer 60 verschillende soorten ijscoupes op het menu, tal van gebakjes en naar verluidt de lekkerste koffie. Zowel het gebak als het ijs wordt ambachtelijk gemaakt. De prijs bedraagt slechts 1 KM (0,5 €) per bol. Het is niet vreemd om een half uur in de rij te staan voor de populaire lekkernijen. Vandaag speelt het wisselvallige weer in het voordeel. Er is plaats op het terras, aanschuiven is niet nodig.

Een van de ijscoupes bij Kafe Poslastičarnica GRK
Kafe Poslastičarnica GRK

In het oude centrum van Trebinje is een duidelijke scheidingslijn tussen het Ottomaanse tijdperk en de Oostenrijks-Hongaarse periode. Er is een waarneembaar verschil in bouwstijl. Beide stadsgedeeltes zijn beschermd. Er mag niets aan de buitengevels gewijzigd worden. Het Oostenrijks-Hongaars gedeelte bevat hogere gebouwen met lichtgekleurde gevels en veel meer ramen dan het oudere Turkse centrum. Het concept is hetzelfde, maar hier zijn de kerken omgeven door terrassen en een markt. Het marktplein waar dagelijks groenten, fruit en kaas verkocht worden, ligt aan de overkant van de autovrije straat. Het is een gezellige buurt waar mensen mekaar ontmoeten.

Dagelijkse markt Trebinje
De Oostenrijks – Hongaarse nalatenschap van Trebinje

De laatste dagen van de groepsreis zijn aangebroken. We keren nog even terug naar Bosnië-Herzegovina om de omgeving van Mostar te verkennen.

Route Virpazar – Trebinje – Blagaj

Advertentie

Een gedachte over “Inside tips in Trebinje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s