Besalú

5 januari 2023: Prades – Besalú 245 km

Op slechts 35 km van de Spaanse Costa Brava ligt het prachtige middeleeuwse stadje Besalú. Overnachten kan op de parking voor de ingang van het dorp bij de rotonde. Het is een perfecte tussenstop op de terugweg naar België. Area Besalú is een camperplaats net voor de ingang van het dorp. Het is eigenlijk een veredelde parking met camperfaciliteiten aan de rotonde op de meest ideale ligging om het centrum te bezoeken. Overnachten is gratis, gebruik maken van de sanizuil werkt met jetons. Het enige probleem is dat het terrein al vol staat met andere campers. Geen nood, aan de andere kant van de rotonde ligt nog een ruime parkeerplaats. Even navragen bij de toeristische dienst of het toegestaan is om hier te overnachten en dat blijkt geen probleem voor 1 nacht.

De Romaanse brug van Besalú, oorspronkelijk uit de 12 de eeuw werd regelmatig vernietigd en heropgebouwd. Het is de toegangspoort naar het oude stadscentrum. Het indrukwekkende bouwwerk over de Fluvia rivier van bijna 150 m lang en 5 m breed is enkel te voet toegankelijk. De brug telt 7 bogen en 2 torens, één aan elke zijde. De overspanning maakt een flauwe bocht naar links omdat de natuurlijke rotspartijen van de rivier gebruikt werden als fundamenten. Het is zonder meer een imponerende structuur die vanaf alle kanten fotogeniek is. Er zijn 3 mooie fotolocaties. De eerste is bereikbaar via een dalende trap die links bij de ingang van de brug naar beneden gaat. Je komt dan bij de oever van de rivier. Voor de tweede wandel je heel het het oude stadsgedeelte door om vervolgens bij de andere oever te komen. Het meest spectaculaire uitzichtpunt is hoger gelegen. Het is bereikbaar via de evenwijdige brug waar het doorgaande verkeer rijdt. Op het einde ga je links het oude centrum binnen.

De middeleeuwse brug vanuit de hoogte

Ja hoor, ik loop ook nog over de brug en dat is best imponerend. Besalú had in de loop der geschiedenis heel wat bewoners. Eerst kwamen de Romeinen, daarna de Visigoten, de Franken, de Moren en de Joden. Er zijn nog heel wat restanten uit die tijden. De Joodse wijk begint aan de andere kant van de brug en loopt door tot aan het gezellig pleintje, Plaça Major. In deze buurt kan je een zeldzame mikwe of mikwa bezoeken. Dat is een Joods badhuis met als doel om zich ritueel te reinigen. Ik verkies een van de terrassen op Plaça Major om nog even te genieten van een glas wijn en de zon. De rust is van korte duur. Het is te leuk om door de smalle straatjes te dwalen en telkens nieuwe middeleeuwse huizen en gebouwen te ontdekken. Besalú is een bijzondere plek met een inkijk in het verleden.

Het oude centrum van Besalú
Plaça Major
Een van de vele souvenirwinkels

De avond heeft nog een verrassing in petto. Het is morgen driekoningen en dat wordt in Besalú aan de vooravond gevierd met een kleurrijk verlichte optocht. Héél veel meer dan 3 koningen volgen de ster die hen naar de pasgeboren koning der Joden moet leiden. Besalú heet dan wel niet Bethlehem, maar er hangt tegen de bergwand toch een grote verlichte ster. Het is de moeite om de frisse avondtemperatuur nog even te trotseren…

Heel veel driekoningen in Besalú op 6 januari
Route van Prades naar Besalú
Advertentie

2 gedachtes over “Besalú

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s