Calmont Klettersteig

20 juni 2017 Erdiger-Ellen – Traben-Trarbach: 63 km

Tussen Eller en Bremm ligt de Calmont Klettersteig. Dit is, volgens de Duitsers, Europa’s steilste wijnberg. De terrassen hebben een hellingspercentage van 60%. De wijnbouw gebeurt handmatig want het gebruik van machines is onmogelijk op de bijna loodrechte hellingen. Wandelaars zonder hoogtevrees kunnen de berg beklimmen. Het is de bedoeling om de Calmont Klettersteig vandaag te overwinnen, maar het hete weer dreigt roet in het eten te gooien. Omwille van de leisteenrotsen lopen de temperaturen boven hoog op. Maar de Calmont Klettersteig heeft mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik neem me voor om op mijn stappen terug te keren wanneer het te hoog, te steil, te warm, te… wordt. Tijdens de beklimming ontvouwt zich een prachtig uitzicht op de nauwe bocht die de Moezel maakt.

Calmont Klettersteig

De Calmont Klettersteig herbergt zeldzame planten en dieren volgens de reisgids. Maar de ontmoeting met een slang, ook al is het geen grote, is toch onverwacht.

FullSizeRender

Plots komen er vanuit het gras allemaal vreemde geluiden, die ik vanaf nu, associeer met vreemde, gevaarlijke diersoorten. Voor deze angsthaas is het tijd om terug te keren.

Wijngaarden, wijnkelders en wijnproeverijen zijn alom tegenwoordig in de moezelstreek. Ook het dorp Zell is wereldberoemd omwille van zijn wijn die de naam Zeller Schwarze Katz draagt. Op het marktplein herkennen we de bewuste kat in de vorm van een monument.

zwarte kat

Het is de bedoeling om het wijnmuseum van Zell te bezoeken, maar het is vandaag gesloten.

Het is nog steeds extreem warm. Een zwembad-namiddag inlassen vinden wij een superidee. Mosel Camping Rissbach heeft 2 zwembaden. Het is een teleurstelling wanneer na aankomst blijkt dat het om 2 peuterbadjes gaat van nog geen halve meter diep. Niet getreurd, nat is nat. Zelfs een peuterbad is verfrissend bij deze temperaturen.

Route van Ediger-Eller naar Traben-Trarbach
Advertentie

2 gedachtes over “Calmont Klettersteig

  1. En waar is die foto van jou en Andy in’t peuterbad? Groeten vanuit Wageningen. Ook warm hier, maar elektrisch fietsen is nu ideaal.

    Wim en Luce

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s