Troyes

4 september 2017: Damery – Troyes 199 km

De kleine yorkshire terriër van de familie Lété komt ons bij het ontbijt enthousiast begroeten. Hij legt een steentje voor Andy’s voeten neer en houdt vervolgens zijn kopje een beetje schuin. “Joue avec moi”, lijkt hij het beestje vragen. Telkens wanneer het bewuste steentje weggegooid wordt, huppelt het hondje er met zijn korte pootjes vrolijk achteraan. Hetzelfde onnozele steentje komt steeds weer terug. Ook al kost het af en toe flink wat zoekwerk, hij krijgt er niet genoeg van.

Wij trekken vandaag weer een stukje verder. Het is oogsttijd. De druiven worden massaal geplukt. In en om de wijngaarden heerst een enorme bedrijvigheid. Er rijden voortdurend bestelbusjes op en aan, om vers geplukte druiven af te voeren. Hoe sneller de druiven verwerkt worden, hoe beter de Champagne smaakt, hebben we ons laten vertellen.

Het is de bedoeling om vandaag in Troyes te geraken. Maar eerst wijken we even uit naar Giffaumont-Champaubert, gelegen aan het Lac du Der, een van de grootste stuwmeren van Europa. Maar liefst 3 dorpen verdwenen onder water bij de aanleg in 1974. Het kerkje van een van de dorpjes is het enige gebouw dat nog steeds zichtbaar is. Het stuwmeer is een toeristische trekpleister. Er zijn veel watersport, fiets- en wandelmogelijkheden. Naast de eettentjes en vakantiehuisjes zijn er tal van goed uitgeruste camperplaatsen, die bovendien overdag gratis zijn. De vakantiedrukte lijkt voorbij. Ondanks het mooie nazomerweer, hebben we de omgeving nagenoeg voor ons alleen.

Lac du Der

De stadscamping van Troyes is de ideale uitvalsbasis om het stadscentrum, dat enkele kilometers verder ligt, te bezoeken.  De fietsen komen goed van pas. Fietsvriendelijk is het centrum van Troyes echter niet. We laveren tussen de auto’s en bussen door en zijn blij dat we heelhuids arriveren. Het oude stadsgedeelte is gelukkig verkeersvrij.

Vakwerkhuizen Troyes

De smalle straatjes staan vol met oude, scheve vakwerkhuizen. Naast een grote kathedraal, telt Troyes ook meerdere kleinere kerken.

Kathedraal Troyes

Volgens de boekjes is het superleuk om te winkelen in de stad. Helaas valt de algemene sluitingsdag van de meeste winkels op maandag. Het biedt 2 voordelen. Het stadscentrum is niet al te druk en er zit nog een beetje geld in de portemonnee. Enkel brood kopen lukt.

Route van Damery naar Troyes
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s