Terug naar de middeleeuwen

5 september 2017: Troyes – Neuvy Le Barrois 241 km

Vanuit Troyes rijden we richting het Loiredal, bekend om zijn prachtige kastelen. Het is logisch om hier een kasteelbezoek in te plannen. Maar wij wachten niet zo lang. Nog in Bourgondië nemen we de afslag naar Guédelon. Hier verrijst midden in de bossen een middeleeuws kasteel, dat zelfs nog niet helemaal klaar is. Het is een project van een zekere Michel Guyot, die in 1998 op het idee kwam om een 13de-eeuws fort te bouwen, op exact dezelfde wijze als toen.

Kasteel guédelon

Moderne materialen en technieken zijn uit den boze. De bouwvakkers zijn zelfs voorzien van middeleeuwse werkkledij. Bijna 20 jaar na de start van dit ambitieuze project, bouwt een team van ongeveer 50 mensen, bijgestaan door gemotiveerde vrijwilligers nog steeds naarstig verder. Op en rond de bouwwerf zijn metselaars, pottenbakkers, timmerlui, mandenvlechters, smeden,… druk in de weer. Zij demonstreren tal van ambachten, die noodzakelijk zijn om het bouwwerk tot een goed einde te brengen.

Vakman guédelon

De mandenvlechters maken mortelkuipen. De pottenbakkers leveren de dakpannen aan en de smeden fabriceren spijkers en andere ijzerwaren. Elke ambacht heeft zijn functie in het bouwproces. Bezoekers kunnen de werkzaamheden in en rond het kasteel volgen. De vakmannen maken graag tijd voor een woordje uitleg. Het is wel nodig om een mondje Frans te spreken, al zijn er ook folders beschikbaar in het Nederlands. Het boeiende schouwspel toont het ambachtsleven zoals het eeuwen geleden was.  De oplevering van het kasteel is voorzien voor 2038. Er is nog voldoende tijd voor een bezoek, dat zeker de moeite waard is.

De weg naar de parking brengt ons meteen terug naar 2017. Na een maaltijd uit de koelkast, starten we de motor van de buscamper. Gelukkig moeten we niet verder met paard en kar, want het is nog 70 km tot Nevers, waar we willen overnachten aan de rand van de stad op Camping de Nevers. Helaas zijn er geen plekken meer vrij met elektriciteit. Omdat de prijs voor een overnachting dezelfde blijft, rijden we verder. De route gaat via lang uitgestrekte weilanden langs kleine dorpjes. In Neuvy Le Barrois houden we halt aan een boerderij. Aan de achterzijde zijn 6 mooi aangelegde camperplaatsen, afgescheiden door hagen. Voor de prijs van 8,40 € is het mogelijk om te overnachten, inclusief elektriciteit en een schitterend landelijk uitzicht. De ontvangst is hartelijk.

Camperplaats

Route van Troyes naar Neuvy-le-Barrois
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s