3de keer, goede keer

6 september 2017: Neuvy de Barrois – Saint-Germain-les-Belles 259 km

We worden wakker van de regen die op het dak van de camper druppelt. Het waait stevig en de temperatuur blijft hangen rond 10 graden. Het is koud. T-shirt en short worden snel vervangen door lange broek en vest.

Op weg richting zuiden rijden we voorbij Apremont-sur-Allier. Het is een klein dorp aan de oevers van de Allier, met slechts 75 inwoners. Bovenop een heuvel staat een kasteel, te midden van een groot bloemenpark. De reusachtige bloementuin loopt door tot onderaan de huizen van het dorp. Het dorpje dateert uit de middeleeuwen en heeft iets schilderachtigs. Elk huis is omringd door prachtige bloemen. We wandelen even door de fraaie hoofdstraat en besluiten dan om verder te rijden. De tuinen gaan pas om 10.30 uur open voor het publiek en wij hebben iets te weinig geduld.

Apremont-sur-Allier

Ook in Culan, de volgende stop, vangen we bot. Het plaatselijke kasteel is vanaf september enkel te bezoeken tijdens de weekends. 3 dagen wachten is net iets te lang.

In Boussac staat gelukkig nog een kasteel. Wanneer we via het omliggende park het domein binnenlopen, verschijnt een indrukwekkend bouwwerk.

Kasteel Boussac

Plots klinkt een luide vrouwenstem: “Vous voulez visitez le chateau?” Het is niet duidelijk van waar de vraag komt. Na wat zoekwerk, zien we op de 3de verdieping een wat oudere dame wild gebaren. Wanneer we luidkeels “Oui” roepen, is ze tevreden. De dame in kwestie komt ons meteen verwelkomen aan de ingang.

Op de benedenverdieping is een tentoonstelling met hangende tapijten van de hand van Dom Robert. De kunstenaar overleed in 1997, exact 20 jaar geleden. De expositie is een eerbetoon aan zijn werken.

Tapijt kasteel boussac

Na het bekijken van de vele tapijten, bezoeken we onder begeleiding het kasteel. De huidige eigenaars die het gebouw in 1965 kochten, maakten er een erezaak van om alle kamers in hun oorspronkelijke vorm te herstellen. Een gedeelte van het kasteel wordt opengesteld voor het publiek. Het andere gedeelte bewonen ze nog steeds zelf.

kasteelkamer boussac

Camping de Montréal (https://www.campingdemontreal.com/fr/) in Saint-Germain-Les-Belles wordt onze stek voor vannacht. Het is een camping met de nodige voorzieningen. De bus is dringend toe aan een sanitaire opfrisbeurt.

De camping heeft een druk bezocht restaurantje. Gewoon iets drinken kan ook. Wanneer ik de laptop tevoorschijn tover, komt de eigenares al met de Wifi-code aangelopen. Topservice!

Route van Neuvy-le-Barrois naar Saint-Germain-les-Belles
Advertentie

4 gedachtes over “3de keer, goede keer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s