Salamanca

12 september 2017: Castrojeriz – Salamanca 251 km

De weg naar Salamanca gaat langs een droge, kale hoogvlakte, die tussen de 700 en de 1100 m boven de zeespiegel ligt. De oude kloosters, kerken en middeleeuwse vestingen in de afgelegen dorpen zijn opvallende bouwwerken op deze route. Af en toe stoppen om van het uitzicht te genieten is een must, maar niet altijd even gemakkelijk.

Salamanca

De meeste dorpen zijn niet voorzien op toeristen. Een parking vinden in de wirwar van smalle straatjes is een lastige opdracht.

Al vroeg in de namiddag komen we aan op Camping Don Quijote (http://www.campingdonquijotesalamanca.com/es/), dicht bij Salamanca. Volgens de ACSI-kampeergids loopt er een schitterend fiets- en wandelpad naast de rivier Rio Tormes, dat recht naar het stadscentrum van Salamanca leidt. Het lijkt ons leuk om de stad per fiets te bezoeken. De afstand bedraagt 7 km. Het eerste gedeelte is een zandweg, die naast de rivier kronkelt. Het pad is soms erg smal en daalt af en toe schuin af richting het water. Als geoefende veldrijders manoeuvreren we tussen het struikgewas over de hobbelige weg. Alhoewel we vlak bij Salamanca zijn, oogt de omgeving vooralsnog erg landelijk.

Salamanca2

Naast wandelaars en fietsers ontmoeten we ook ruiters.

Salamanca8

De slaboeren halen de oogst binnen. Het ruikt naar de vers geplukte groente.

Salamanca9

Halverwege de rit, wordt het zandpad een degelijk fietspad, dat na enkele kilometers aan de rand van het stadscentrum plots ophoudt. Vanaf hier gaat het te voet verder.

Salamanca viert de 2de week van september traditiegetrouw “Las Ferias de Salamanca”. De reden van de festiviteiten is onduidelijk. Het is een soort jaarmarkt met muziek- en dansoptredens, tijdelijke markten, vuurwerk, theatervoorstellingen en stierengevechten. Alle historische gebouwen en musea zijn vandaag gratis te bezoeken. Er is geen beginnen aan. De wachtrijen om ergens binnen te geraken, zijn ellenlang. In plaats van onze kostbare tijd “op” te wachten, maken we een wandeling door het centrum langs alle mooie monumenten. De voettocht langs de oude en de nieuwe kathedraal leidt naar de Plaza Mayor, het hart van de stad.

Salamanca5

De Plaza Mayor is een indrukwekkend plein vol gezellige terrasjes, omringd door bogengangen.

Salamanca6

Er staat een groot podium. Vanavond om 21.00 uur is er een concert. Hier zijn de terrassen nog relatief leeg, maar in de smalle straatjes van de stad is het al een drukke bedoening.

Salamanca 10

Straatartiesten tonen her en der hun acts onder grote publieke belangstelling. Wij passen voor vanavond. Als we heelhuids en in droog pak terug op de camping willen geraken via het veldritparcours naast de rivier, moeten we absoluut voor het donker vertrekken.

Route van Castrojeriz naar Salamanca
Advertentie

Een gedachte over “Salamanca

  1. Dag Ingrid en Andy,

    Jullie maken er weer een prachtige reis van. Die Spaanse steden, daar wil ik er ook nog wel enkele van doen. Blijven schrijven Ingrid, dan blijf ik lezen. Groeten uit een erg nat Geel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s