Castelo Rodrigo in Portugal

14 september 2017: Salamanca – Sátão 313 km

Vanaf Salamanca bollen we langzaam maar zeker naar de Portugese grens. De Spaanse regio Castilla y Leon, die we al enkele dagen doorkruisen, grenst in het westen aan Portugal. Beide landen zijn van mekaar gescheiden door een brug over de rivier Rio Duero, althans bij deze grensovergang.

Spaanse grens1

Waar in Spanje de vlakte nog kaal en dor oogt, is aan Portugese kant het heuvelachtige landschap bewerkt. Talloze netjes aangelegde terrassen met olijfbomen wisselen elkaar af met wijngaarden. Het geeft een ordelijk cachet aan de ruwe omgeving.

Spaanse grens2

We stoppen in Castelo Rodrigo, een gehucht van de gemeente Figueira. Op de top van de heuvel zijn de ruïnes van een citadel zichtbaar. De citadel is omringd door oude huisjes, die soms nog bewoond zijn. Er zijn een paar winkeltjes en een restaurantje. De aankoop van cashewnoten met een topic van curry in een van de specerijenwinkeltjes, levert een gratis plattegrond op van het dorpje. De kaart omschrijft een korte wandeling langs de nog overgebleven historische elementen. Castelo Rodrigo is de ideale locatie voor een korte, interessante tussenstop.

Castelo Rodrigo1

Castelo Rodrigo4

Castelo Rodrigo5

Ook een 30-tal kilometer verder, in Pinhel bevinden zich restanten van een 14de-eeuws kasteel. We parkeren in de buurt van het dorpsplein met zijn elegante, witte gebouwen. Het plein is ingericht met stijlvolle, verfrissende waterfonteinen.

Pinhel3

De weg naar de overblijfselen van het kasteel leidt steil omhoog via smalle kassei-steegjes.

Pinhel7

De route die we vandaag volgen, lijkt niet erg toeristisch. We komen amper verkeer tegen, laat staan collega camperaars. Onderweg zijn er weinig verwijzingen naar kampeerterreinen of andere overnachtingsmogelijkheden. Wij verblijven op Camping Quinta Chave Grande (http://www.chavegrande.com/index.php/pt/), al kost het wel wat moeite om er te geraken. Een afslag missen in een klein dorpje heeft spannende gevolgen. Als de steil hellende straatjes plots smaller lijken dan de bus en omkeren onmogelijk wordt, vloeien er toch wat zweetdruppeltjes. Maar blijkbaar komen er na smalle straatjes, weer bredere. Vandaag althans.

Route van Salamanca naar Sátão
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s