15 september 2017: Sátão – Vagueira 169 km

We zijn vandaag al vroeg wakker. Dat is te wijten aan het tijdsverschil. Sinds gisteren zijn we een uurtje voor op België. De zon komt op aan een azuurblauwe hemel. Het lijkt schitterend weer, maar er waait een ijzige wind. De temperatuur geraakt net aan 21 graden. De gevoelstemperatuur ligt een stuk lager. Het blijft droog. Er is geen reden tot klagen, want het weerbericht uit Geel is een stuk kouder en natter.

We plannen vandaag een bezoek aan Viseu, een stad met bijna 100.000 inwoners, die nog net in het noordelijk gedeelte van Portugal ligt. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op het kathedraalplein, Largo de Sé. Hier bevindt zich een kerk en het voormalig bisschoppelijk paleis.

Viseu 2

Viseu 1

Het bisschoppelijk paleis herbergt een kathedraal en een museum, die we allebei bezoeken. De afwerking van de muren en de plafonds is buitengewoon gedetailleerd.

Viseu 3

In de namiddag bezoeken we Aveiro. De stad ligt bijna in midden Portugal aan de kust. Wat opzoekingswerk leert ons dat Aveiro tot 400 jaar geleden een bloeiende havenstad was. Hier kwam abrupt een einde aan door een superstorm. De haven slibde volledig dicht en de economie bereikte een dieptepunt. Aveiro ligt nog steeds afgescheiden van de zee, maar beschikt wel over een aantal binnenkanalen, die het stadscentrum sieren. Ze worden enkel als toeristische attractie gebruikt. Een boottochtje kost 10 €. De vele bruggetjes over de kanalen doen onmiskenbaar denken aan Venetië. De stad dankt er zijn bijnaam “Venetië van Portugal” aan.

Aveiro1

Naast het toerisme op het water, is een wandeling door de mooi geplaveide straatjes ook niet mis. De terrasjes zijn uitnodigend. Wie graag vis lust, kan er terecht op de dagelijkse vismarkt. Wij zijn voor de verse vis jammer genoeg te laat. Wanneer we voorbij de vishal wandelen, wordt er stevig gepoetst en is alle vis al lang verdwenen.

Aveiro3

We overnachten op Camping Orbitur Vagueira aan de kust. Het is een grote camping die behoort tot de “Orbitur-keten”.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s