Wegblokkades in Catalonië

3 oktober 2017: Ribera de Cabanes – Salou 180 km

De Catalaanse vakbonden deden na het referendum van zondag een oproep om vandaag te staken als protest tegen het zinloze politiegeweld. Het is moeilijk in te schatten wat dit in de praktijk precies betekent. We houden ons aan het oorspronkelijke plan en gaan op pad naar Salou. Zoals gewoonlijk rijden we niet over tolwegen. In L’Ametlla de Mar staat plots alles stil. De rijweg is geblokkeerd. Het stinkt er naar verbrande autobanden, maar er is niets te zien. We staan stil voor een bocht. Politiemensen op de motor manen iedereen aan om terug te draaien. Er komt geen verdere info.

We besluiten om eenmalig langs de tolweg naar onze bestemming te rijden. Het gaat enkele kilometers goed. Dan staat weer alles stil. Mensen stappen uit en wandelen over de autosnelweg. Het ziet er niet goed uit. In onze buurt is er niemand die een woordje Engels of Frans spreekt. De naaste buurman is niet blij. Aan de hand van zijn taalgebruik en de bijbehorende gebaren, begrijpen we dat het om een protestactie gaat.

Salou1

Internet maakt ons wel wat wijzer. Er zijn wegblokkades aan de gang. We bereiden ons voor op enkele uren kamperen op de snelweg. Het is een vreemde camperplaats, maar we redden het wel. Onze voorraad eten en drinken is ruim voldoende. Bovendien is er  een WC aan boord. Net wanneer we overwegen om het terras te installeren en de gezelschapsspelletjes te zoeken, komt er opnieuw beweging in de file. De politie heeft de weg vrij gemaakt. De demonstranten staan aan de kant van de weg met hun vlaggen. Alles bij elkaar heeft het slechts een half uurtje geduurd. We kunnen wel begrip opbrengen voor het protest.

Een paar uur later dan voorzien komen we aan in Salou, waar Eric, Jul, Raymonda en Pascal hun vakantie doorbrengen. Na de incheck op Camping La Siesta Salou (http://www.camping-lasiesta.com/) voegen we ons bij hen aan het zwembad van hun hotel; We genieten van een luie zwembadnamiddag. Het is een hartelijk weerzien. Na 4 weken valt er wel wat te vertellen… en te toosten.

Salou3

 

Route van Ribera de Cabanes naar Salou
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s