Reus en een herwonnen dorp

6 oktober 2017: Salou – Reus – Morillo de Tou 238 km

Salou verlaten is vandaag extra speciaal. Het wekt de indruk dat we meedoen aan het WK rally. De rallywagens moeten langs de openbare weg om hun stal te bereiken. Aan elke rotonde staan agenten het verkeer te regelen. Wanneer er een rallypiloot in aantocht is, krijgt die voorrang. Bij het verlaten van een van de rotondes worden we al ronkend ingehaald door een van de deelnemers. Gedurende enkele seconden wanen we ons midden in de race. Vooraleer ik het gaspedaal vind, is de wagen al uit het gezichtsveld verdwenen. Het busje is geen concurrentie.

Onderweg naar Morillo de Tou, maken we een tussenstop in Reus om een stadswandeling te maken. Aan het begin van de route ligt de overdekte markt. We kunnen het niet laten om er binnen te glippen.

Reus is de geboorteplaats van Antoni Gaudi, de beroemde architect van onder meer de Sagrada Familia. Er is een museum, geheel gewijd aan de man. Er zijn verscheidene gebouwen in de stad die aan hem doen denken. De meesten zijn ontworpen door architecten die zijn stroming volgen. De huizen zijn duidelijk te herkennen aan de stijl. Op de stoep voor het huis wordt in de vorm van een speciale tegel vermeld wie de architect is.

De gevels van een aanzienlijk aantal huizen zijn gedrapeerd met Catalaanse vlaggen en slogans die vragen om de democratie te respecteren. Er zijn duidelijke tekenen van protest. De huidige politieke situatie is een actueel thema.

Reus4

Reus3

Naast gewone politieagenten is ook de oproerpolitie zichtbaar aanwezig. Sommige straten zijn afgesloten door politieauto’s die dwars over de weg staan. Wij weten niet of er iets op til is. Het is tijd om te vertrekken uit Catalonië. We reizen naar een andere autonome regio, Aragon.

We logeren vanavond weer op een bijzondere plek, nl  Camping Morillo de Tou (http://morillodetou.com/es). Misschien is vakantiedorp een betere benaming. De accommodatie is een voormalig dorp, dat geen dorp meer is, maar eigenlijk toch weer wel. Enige uitleg is op zijn plaats. Het oorspronkelijke dorp werd bewoond tot in de jaren 60 van de vorige eeuw. Om het stuwmeer van Mediano te bouwen werden de huizen onteigend. Het vroegere dorp verkrotte langzaam. In de jaren 80 werd het dorp onder impuls van de arbeidersvakbond, met man en macht gerestaureerd. Vele vrijwilligers sloegen de handen in elkaar om er een vakantiedorp van te maken. De voormalige woningen hebben een nieuwe functie gekregen. Er zijn o.a. appartementen, gastenwoningen, een winkeltje en een restaurant gecreëerd. Ook de kerk is helemaal gerestaureerd en herbergt nu een grote verzameling keramiek van Aragon. De gebouwen kunnen families, groepen en zelfs kamperende jeugdbewegingen ontvangen. Ons busje staat net naast het dorp geparkeerd, waar een klein kampeerterrein werd aangelegd.

De bergachtige omgeving is een mooi natuurgebied. De historische stadjes in de buurt kunnen vele toeristen bekoren. Het is de perfecte biotoop voor mountainbikers, fietsers en wandelaars. Wij maken een ietwat vreemde dorpswandeling op de camping.

Het terrein is gelegen aan een lang uitgestrekt meer, dat te bereiken is via een hangbrug. Het uitzicht is indrukwekkend.

Morillo de Tou6

Morillo de Tou8

Morillo de Tou9

Morillo de Tou5

Route van Salou naar Morillo de Tou
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s