Ainsa

7 oktober 2017: Morillo de Tou – Ainsa – Morillo de Tou 0 km

De Pyreneëen hebben een grillig klimaat. Overdag is het aangenaam warm met een stralende zon en temperaturen rond 25 graden. ’s Nachts is het een ander verhaal. Het koelt erg af. Wanneer we ontwaken, is het ijskoud. Gelukkig is de buscamper uitgerust met verwarming. We blijven lekker binnen met een boek tot de zon haar werk doet. Het is de bedoeling om vandaag naar Ainsa te fietsen. Het stadje ligt 6 km verderop.

De omgeving is zonder twijfel prachtig om te fietsen. Maar kan het ook met een gewone fiets? Omdat we alleen maar mountainbikes zien, stellen we de vraag aan de man van de receptie. “No problemo”, zegt hij. Hij weet zelfs een pad langs de rivierbedding dat goed berijdbaar is. Het is een manier om de grote weg te omzeilen en nog iets te zien van de natuur in de omgeving. Mooi is het in ieder geval.

Ainsa

Ainsa3

Het pad is niet meer dan een stuk van de rivierbedding, die momenteel droog staat, en waar een jeep de ondergrond heeft aangehard. Het rijdt uitstekend, vooral in de beginfase. De “receptie-man” heeft zijn route wellicht nooit zelf uitgetest. Het jeepspoor stopt en de ondergrond wordt moeilijker berijdbaar.

Ainsa2.JPG

Ainsa4

Wanneer er ook nog eens boomstammen dwars over het vermeende pad liggen, is het fietsen helemaal gedaan. Er zijn 2 opties. Verder wandelen en de fiets meezeulen of terugdraaien. We kiezen het eerste. Het woeste landschap blijft schitterend. Aan de overkant van de rivier loopt een herder met zijn kudde schapen.

Ainsa5

Ainsa is een klein stadje met 2500 inwoners. Het is nochtans de hoofdstad van de regio. We komen al fietsend aan in het nieuwe stadsgedeelte. Het kleine historische centrum ligt op de top van een heuvel. We laten de fietsen beneden achter en gaan trapsgewijs naar boven.

De middeleeuwse huizen in de straten zijn goed bewaard gebleven en waarschijnlijk kundig gerestaureerd. Het stadje oogt als een harmonieus geheel.

Ainsa9

Ainsa11

Er lopen 2 hoofdstraten naar de Plaza Mayor, het hoofdplein. Er zijn verschillende hotels gevestigd. De weg naar het plein gaat langs een eeuwenoud kerkje. Via de trap naast het altaar kan je afdalen naar de ondergrondse crypte.

Ainsa12

Voor 1 luttele Euro kan je ook naar het hoger gelegen niveau. Het is een smalle trappengang die naar de klokkentoren leidt. Wie niet van kleine ruimtes houdt, kan beter op de begane grond blijven.

Ainsa14

Ainsa13

Boven is er een mooi uitzicht op het stadsplein met zuilengangen aan beide kanten. Er zijn enkele restaurants en winkeltjes. De Plaza Mayor is ideaal om het stadsbezoek af te sluiten met een wijntje en tapas.

De heenweg was mooi en spectaculair, maar voor de terugweg opteren we toch maar voor de gewone weg.

Morgen verlaten we Spanje. De route is nog in beraad. Het mooie weer volgen is het opzet, maar dat wordt alsmaar moeilijker.

 

Advertentie

Een gedachte over “Ainsa

  1. Mooie plaatjes !!! Wij beginnen ook stilaan af te tellen naar onze vakantie ! Die zal wel iets vlugger voorbij zijn als die van jullie ! Hopelijk blijft er nog wat zon over voor ons ! Nog een fijne verderzetting van jullie vakantie en tot wederhoren ! Gr.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s