Wijn proeven

11 oktober 2017: La Creuzotte – La Creuzotte 0 km
Het is goed vertoeven in Maison Cavato. We blijven nog wat plakken. Veerle, de vrouw des huizes, heeft vandaag een kleine wijnproeftoer op touw gezet. Ze heeft Chris, een Belgische vriendin die ook in Frankrijk woont, opgetrommeld. Zij zal vanmiddag Sam zijn. Zo wordt Bob in Frankrijk genoemd.
De eerste stop ligt in een klein dorpje dat Champagne heet. Er wordt geen Champagne gemaakt zoals de naam doet vermoeden, maar witte wijn. Een oude schuur is omgetoverd tot proeflokaal en winkel. We proeven een Melon en een Chardonnay.


2015 is voor deze wijnboer het laatste geslaagde wijnjaar. De druivenoogsten van zowel vorig jaar als dit jaar zijn een katastrofe. De resterende voorraad wijn is beperkt. We kopen snel enkele flessen.

Op een terras in Corbigny stoppen we een 2de keer. De zaak heeft een uitgebreide wijnkaart. Genieten van de najaarszon en een glaasje lekker druivensap is niet zo moeilijk.

Tot slot voert Chris ons naar Tamnay-en-Bazois, waar haar zoon een wijnwinkeltje runt.


Het is een gezellige bedoening. Het wijnwinkeltje fungeert ook als buurtkroeg en wordt druk bezocht door de plaatselijke bevolking. Het is een multi Europese ontmoeting waar Antwerps, Kempens, Frans en Engels door elkaar gesproken wordt. Na de vele glaasjes wijn wordt overschakelen van de ene naar de andere taal steeds gemakkelijker. Naast lekkere wijnen is er ook een ruime keuze aan Belgische bieren.


We sluiten de dag af met een lekkere maaltijd in Maison Cavato. Patrick en Veerle hebben ons de laatste dagen flink verwend. Leven als God in Frankrijk is hier wellicht de juiste uitdrukking voor.

Advertentie

Een gedachte over “Wijn proeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s