Toulouse

13 november 2017: Toulouse – Toulouse 0 km

Op dag 4 is het eindelijk gestopt met regenen. Vandaag is de zon terug van de partij. Het blijft fris bij een temperatuur van 10 graden, maar de weersomstandigheden zijn ruim voldoende om erop uit te trekken. Warm aangekleed, inclusief handschoenen fietsen we langs Canal du Garonne richting Toulouse. Naast het kanaal ligt een breed fietspad onder de bomen. Het is een idyllische route, tenminste als je alleen maar recht vooruit kijkt. Dit stuk van Canal du Garonne is de eerste paar kilometers gelegen tussen de autosnelweg en de spoorweg. De spoorweg maakt na een tijd plaats voor lelijke industriegebouwen. In de lager gelegen bermen hebben daklozen hun thuis gevonden. Ze wonen er in armetierige tenten of geïmproviseerde huizen van karton, afvalhout en andere wegwerpmaterialen. Het is geen mooie aanblik.

Wanneer het fietspad aan het Canal du Garonne stopt, zien we aan de overkant van de drukke straat een eerste glimp van Canal du Midi, dat we meteen een stukje volgen. Via het stadsplan van de camping, is de weg naar het centrum makkelijk te vinden.

De Saint-Serninbasiliek is het eerste opvallende bouwwerk op de route. We nemen binnen een kijkje en bezoeken de crypte, die betalend is.  Omwille van werkzaamheden in het kerkgebouw zijn niet alle ruimtes toegankelijk. De inkomprijs is tijdelijk gehalveerd naar 2,5€.

Basiliek

De fietstocht gaat verder naar Place du Capitole, de meest centrale plaats van Toulouse. Het plein is ruim 2 hectare groot en omgeven door gebouwen in rode baksteen. Het meest indrukwekkende bouwwerk is het Capitole zelf. Het herbergt onder andere het stadhuis van Toulouse en een theater. Op het plein is er geen gebrek aan café’s en restaurants. Een bezoek aan een van de drankgelegenheden kan niet uitblijven. Het is normaal mogelijk om het Capitole binnen te gaan. Vandaag hangt er een A4-tje op de grote poort waarop “fermé” en “closed” staat.

capitol2

Capitol

Er zijn nog tal van bezienswaardigheden in Toulouse. Maar het is blijkbaar geen goed idee om op maandag een stadstrip te plannen. Leuke historische tussenstops zoals Le Couvent des Jacobins, Hotel d’assezat, Musée des Augustins en Les Abbotoirs, zijn normaal opengesteld zijn voor het publiek. De meeste gebouwen herbergen de dag van vandaag musea en interessante tentoonstellingen. Op maandag blijven alle deuren dicht. Gelukkig blijven de mooie bruggen onderweg wel toegankelijk.

Fietsen bij frissere temperaturen jaagt het calorieverbruik de hoogte in. Het is uitzonderlijk toegestaan om het tekort aan te vullen in de Mc Donalds nabij het Capitole.  We moeten tenslotte nog terug op de camping geraken.

Toulouse heeft wel wat te bieden. Een citytrip plannen kan best vanaf woensdag tot en met zaterdag wanneer de meeste musea open zijn. Naast een bezoek aan het stadscentrum zijn het ruimtemuseum en een bedrijfsbezoek aan Airbus mooie tips. Maar we zijn helaas beperkt in tijd. De laatste opties blijven voorlopig op het de to do lijstje staan.

Advertentie

3 gedachtes over “Toulouse

  1. Dat hebben wij ook mee gemaakt in Cartagena, dat alle bezienswaardigheden ‘smaandags gesloten waren. Gelukkig is het er ook zo mooi zo te zien en heb je alvast het zonnetje. X

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s