Op weg naar Castelnaudary

14 november 2017: Toulouse – Castelnaudary 75 km

Een trip zonder brokken is uitzonderlijk. Gelukkig blijft het tot nu toe steeds bij kleine brokjes. Eergisteren merkten we de mysterieuze verdwijning op van de waterdop van de buscamper. Een winkel met camper-assecoires kan het probleem oplossen. De Camper Pro-app duidt een verdeler van Destinea aan op amper 1 km van de camping. Destinea heeft verschillende vestigingen in Frankrijk. Ze verkopen nieuwe en tweedehands campers, maar ook onderdelen. Waterdoppen zijn standaard in voorraad. Voor 14,95€ is de buscamper opnieuw volledig. We zijn klaar om Canal du Midi en zijn sluizen verder te verkennen.

Op weg naar Castelnaudary ligt de sluis van Montgiscard.

Montgiscard

Het bijzondere in Montgiscard is niet de sluis, maar wel de oude, overdekte wasserij aan het water. Tot midden vorige eeuw deden vrouwen de was aan de oevers van het Canal du Midi. Er zijn nog steeds een aantal overblijfselen van openbare wasplaatsen. De meesten waren gewoon in openlucht.

Montgiscard oude wasplaats

In Avignonet Lauragais stoppen we aan de toeristische dienst. Volgens een zoekactie op het internet is dit het meest complete informatiecentrum over Canal du Midi. In werkelijkheid is het eerder een souvenirshop met een infodesk. We bemachtigen er enkele handige brochures die de volledige route van Canal du Midi in kaart brengen. De “infodame” vertelt dat het niet overal is toegelaten om te fietsen. Ze maakt daarbij een onderscheid tussen groene wegen, het jaagpad en fietswegen. De groene wegen op het jaagpad zijn bedoeld voor wandelaars. Er mag enkel gefietst worden mits toestemming. Ze geeft een officieel document mee om de goedkeuring aan te vragen. Bovenaan staat er uitgelegd dat de aanvraag ten minste 1 maand voor vertrek moet gebeuren. Dat is ruimschoots te laat. We beslissen om gewoon de onschuldige tweevuldigheid uit te hangen en oefenen alvast onze meest onnozele blik, voor het geval we al fietsend op de verkeerde plek betrapt worden.

Avignonet Lauragais

Vlakbij het centrum in Castelnaudary is een camperplaats van Pass’ Etappes. De aankoop  van een Pass’Etapes-kaart kost 5€ en is levenslang geldig. Het systeem biedt korting en 24/7 toegang tot de aangesloten camperplaatsen. De aanschaf van de lidkaart en de betaling van de overnachting (via een provisie op de kaart) gebeurt via de automaat aan de ingang. 

Castelnaudary wordt wel eens de hoofdstad van de cassoulet genoemd. Dat valt meteen op bij een eerste fietstocht naar het centrum. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft een uithangbord met reclame voor het gerecht. De trip gaat langs het grote bassin, waar naar verluidt ooit de grote opening van het Canal du Midi uitbundig gevierd werd.

Castelnaudary1

Castelnaudary

De indrukwekkende trapsluis van Saint-Roch met een vierdubbele sluizenconstructie ligt op de fietsroute. Hier was indertijd de eerste overnachtingsplaats met een restaurant en paardenstallen voor de passagiers van de postboot die vertrokken vanuit Toulouse. Reizigers konden in de kapel uit 1662, links van het sluizencomplex terecht voor een gebed. 

Castelnaudary 4 sluizen

Castelnaudary heeft enkele historische gebouwen zoals de oude gevangenis die omgetoverd is tot museum. Helaas is de deur ook nu weer gesloten. Het museum is enkel in de zomermaanden geopend. Als alternatief gaan we op café.

Route van Toulouse naar Castelnaudary
Advertentie

4 gedachtes over “Op weg naar Castelnaudary

  1. Een niet vanzelfsprekende bestemming, maar dankzij jullie beschrijvingen toch wel uitnodigend om ook eens te doen, jullie zullen ongetwijfeld Carcassonne niet vergeten. Welke cassoulette is de beste, oordeel niet te snel, jullie gaan nog zovele versies ontmoeten ?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s