14 november 2017: Toulouse – Castelnaudary 75 km
Een trip zonder brokken is uitzonderlijk. Gelukkig blijft het tot nu toe steeds bij kleine brokjes. Eergisteren merkten we de mysterieuze verdwijning van de waterdop van de buscamper. We moeten op zoek naar een winkel met camper-accessoires. Via de Camper Pro-app komen we terecht bij een verdeler van Destinea op amper 1 km van de camping. Destinea heeft verschillende vestigingen in Frankrijk. Ze verkopen nieuwe en tweedehands campers, maar ook onderdelen. Waterdoppen zijn standaard in voorraad. Voor 14,95€ is de buscamper opnieuw volledig. We zijn klaar om Canal du Midi verder te verkennen.
Op weg naar Castelnaudary stoppen we aan de sluis van Montgiscard.
Het bijzondere in Montgiscard is niet de sluis, maar wel de oude, overdekte wasserij in de nabijheid. Tot midden vorige eeuw deden vrouwen de was aan de oevers van het Canal du Midi. Er zijn nog steeds een aantal overblijfselen van wasplaatsen. De meesten waren gewoon in openlucht.
In Avignonet Lauragais stoppen we aan de toeristische dienst. Volgens onze opzoekingen op het internet is dit het meest complete informatiecentrum over Canal du Midi. In werkelijkheid is het eerder een souvenirshop met een infodesk. We bemachtigen er enkele brochures die de volledige route van Canal du Midi in kaart brengen. Dat is handig. Verder leren we van de “infodame” dat het niet overal is toegelaten om te fietsen. Ze maakt daarbij een onderscheid tussen groene wegen, het jaagpad en fietswegen. De groene wegen op het jaagpad zijn bedoeld voor wandelaars. Er mag enkel gefietst worden mits toestemming. We krijgen een officieel formulier mee om de goedkeuring aan te vragen. Bovenaan staat omschreven dat de aanvraag ten minste 1 maand voor vertrek moet gebeuren. We beslissen om gewoon de onschuldige tweevuldigheid uit te hangen en oefenen alvast onze meest onnozele blik, voor het geval we al fietsend op de verkeerde plek betrapt worden.
Bij aankomst in Castelnaudary, installeren we ons meteen op de plaatselijke camperplaats, vlakbij het centrum. De stad wordt wel eens de hoofdstad van de cassoulet genoemd. Wanneer we op de fiets springen voor een verkenningstocht valt dat het eerst op. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft een uithangbord waarop reclame gemaakt wordt voor het gerecht. Ons tochtje gaat langs het grote bassin, waar naar verluidt ooit de grote opening van het Canal du Midi gevierd werd.
We fietsen verder naar de sluis van Saint-Roch. Het is een indrukwekkende vierdubbele sluizenconstructie.
Castelnaudary heeft enkele historische gebouwen zoals de oude gevangenis die omgetoverd is tot museum. Helaas staan we weer voor een gesloten deur. Dit museum is enkel in de zomermaanden geopend. Als alternatief gaan we dan maar op café.
Knap.. ik dacht nochtans Toulouse niet in de planning op te nemen wegens “grootstad”… misschien toch maar van gedacht veranderen…
LikeGeliked door 1 persoon
Heel knap, hebben wij nog niet gedaan, ziet er wel echt de moeite uit.
LikeLike
Een niet vanzelfsprekende bestemming, maar dankzij jullie beschrijvingen toch wel uitnodigend om ook eens te doen, jullie zullen ongetwijfeld Carcassonne niet vergeten. Welke cassoulette is de beste, oordeel niet te snel, jullie gaan nog zovele versies ontmoeten ?
LikeGeliked door 1 persoon
Carcassonne hebben we vorig jaar bezocht. Wegens tijdsgebrek laten we het nu links liggen. https://toerendooreuropa.wordpress.com/2016/09/18/carcassonne/
LikeLike