Op sluizenjacht

15 november 2017: Castelnaudary – Pépieux 89 km

Canal du Midi telt 86 sluizen op het traject van Toulouse naar Sète. De ene sluis is wat spectaculairder dan de andere. Het is evident dat het kanaal in de herfst een andere uitstraling heeft dan in de zomer, wanneer het toerisme ten volle floreert. Er zijn in deze tijd van het jaar geen bootjes op het water, de sluizen liggen er verlaten bij en de meeste horecazaken blijven gesloten. Nochtans heeft het kanaal, getooid in herfstkleuren ook zijn charmes.

bomen

De vallende herfstbladeren zijn er gedeeltelijk voor verantwoordelijk dat het kanaal steeds minder diep wordt. Het waterpeil is in de loop der jaren gezakt van 1.80 m naar 1.40 m. Wanneer we stoppen aan de sluis van Villepinte zijn we toch een beetje verbaasd. Op wat plassen na, is er geen water te bespeuren. Een van de sluispoorten ligt aan wal. Een bootje ligt er verloren bij in de droge rivierbedding.

Villepinte1

Villepinte2

Op weg naar Villemoustaussou laten we de middeleeuwse vesting van Carcassonne aan ons voorbij gaan. Deze mooie stad is een bezoek dubbel en dik waard. Omdat we hier vorig jaar waren, laten we de plek dit keer links liggen. In Villemoustaussou bezoeken we achtereenvolgens 4 sluizen, nl de sluis van St. Jean en de sluizen van Fresquel. Het laatste sluizencomplex is een beetje speciaal. Het bouwwerk start met een enkele sluis, gevolgd door een dubbel exemplaar.

sluis fresquel

In Villedubert houden we halt aan de sluis van Elvêque.

Villesubert

De sluis van Trèbes is de laatste stop van de dag. Via het lidmaatschap van France Passion plannen we een overnachting op de boerderij van de familie Bardou. Het bedrijf is gespecialiseerd in olijfolie en wijn. We kloppen aan, maar er is niemand thuis.

Trebes

Trèbes is een stadje met ongeveer 5500 inwoners. Er is een kleine jachthaven voor de toeristen die in de zomermaanden Canal du Midi doorkruisen met de boot. De terrassen aan het haventje liggen er nu verlaten bij. Na een stadswandeling door het uitgestorven centrum beslissen we om verder te rijden naar Pépieux.

We ontdekken dat er in Pépieux een kleine stadscamping (http://www.plan-canal-du-midi.com/details-presta/?id_presta=56462) is die tot 30 november gasten ontvangt. Maar ook hier is niemand thuis. Op een bord aan de ingang staat vermeld dat de receptie bemand is tussen 17.00 uur en 20.00 uur. De poort is los. We zoeken een plekje met de bedoeling om later aan te melden. Het sanitair is geopend en de elektriciteitsaansluiting werkt. Maar de receptie blijft de hele avond potdicht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s