Chateau de Ventenac

16 november 2017: Pépieux – Colombiers 56 km

De ochtendstond in Pépieux heeft vrieskou in petto. Het grasveld van de kleine stadscamping is wit bevroren. De zon doet volop haar best om het witte tapijt terug groen te kleuren. Het belooft een stralende dag te worden. De camping in Pépieux is prima bevallen. Overnachten blijkt bovendien gratis. Ook nu komt er tijdens de openingsuren van het onthaal niemand opdagen. Met dank aan de gemeente Pépieux zetten we onze route verder.

We houden halt in Argens-Minervois, een klein dorpje aan Canal du Midi met amper 350 inwoners. Er is een kasteel, een mooie kerk en niet te vergeten een sluis. Alles ligt er verlaten bij. We zijn snel uitgekeken.

Argens-Minervois

sluis van Pechlaurier

Het wordt tijd voor iets lekkers. We rijden verder naar Ventenac. De route langs Canal du Midi gaat in deze streek pal door de wijngaarden.

Druivenvelden

Het moment om wijn te proeven is aangebroken. We stoppen aan het kasteel van Ventenac. Het is mogelijk om een museumbezoek te koppelen aan proeverijen. De deur van het kasteel is alvast open, maar verder is er niemand aanwezig. Uit het groentekraampje, even verderop komt een olijke jongeman aangespurt. “Il y a des Belges”, horen we hem nog net roepen. De reputatie van de Belgen is blijkbaar serieus.

Chateau de ventenac1

De man is een geboren toneelspeler. Bij elk soort wijn legt hij met handen en voeten uit hoe de druiven geoogst en verwerkt worden tot wijn. Zelfs het toelichten van de smaken gebeurt met veel gebaren en emoties. Ook voor wie geen woord Frans begrijpt, is zijn expressieve bijdrage wellicht verhelderend.

Chateau de Ventenac2

Na de proefsessie en de nodige aankopen bekijken we de verschillende verdiepingen van het kasteel die ingericht zijn als museum.

Chateau de Ventenac3

Het laatste stuk van het dagtraject brengt ons naar Colombiers waar we ons installeren op Camping Les Peupliers (http://www.camping-colombiers.com/). Het is een kleine camping, op loopafstand van het dorp en op fietsafstand van Béziers.

Het is erg mooi weer. We springen nog even op de fiets om het dorp en de omgeving te verkennen. Via het jaagpad langs Canal du Midi bereiken we het naburige dorpje Nissan-lez-Enserune, 2,5 km verderop. Hier bezoeken we geen sluis, maar de eerste bevaarbare scheepvaarttunnel van Europa. De tunnel van Malpas maakt deel uit van Canal du Midi en is 165 m lang. Wikepedia leert ons dat de tunnel dateert uit 1679. Het is mogelijk om er te voet door te lopen, al staat er wel een verbodsbordje.

Tunnel van Malpas

We sluiten de dag af met een lekker wijntje op een zonnig terras aan het haventje van Colombiers.

 

 

 

 

2 gedachtes over “Chateau de Ventenac

  1. Dat klinkt weer als een aardig reisje. De herfst heeft ook z’n charmes. Beziers vind ik ook wel een stop waard. Als ik me niet vergis is er een sluizenvomplex met de originele naam ‘les neuf écluses’ in de buurt. Maar ik zou het eerst moeten checken. Groetjes van Luce en Wim.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s