Chateau de Ventenac

16 november 2017: Pépieux – Colombiers 56 km

De ochtendstond in Pépieux heeft vrieskou in petto. Het grasveld van de kleine stadscamping is wit bevroren. De zon doet volop haar best om het witte tapijt terug groen te kleuren. Het belooft een stralende dag te worden. De camping in Pépieux is prima bevallen. Overnachten blijkt bovendien gratis. Ook nu komt er tijdens de openingsuren van het onthaal niemand opdagen. Met dank aan de gemeente Pépieux zetten we onze route verder.

We houden halt in Argens-Minervois, een klein dorpje aan Canal du Midi met amper 350 inwoners. Er is een kasteel, een mooie kerk en niet te vergeten een sluis. Alles ligt er verlaten bij. We zijn snel uitgekeken.

Argens-Minervois

sluis van Pechlaurier

Het wordt tijd voor iets lekkers en dat is te vinden in Ventenac. De route langs Canal du Midi gaat in deze streek pal door de wijngaarden.

Druivenvelden

Het moment om wijn te proeven is aangebroken. We stoppen aan het kasteel van Ventenac. Het is mogelijk om een museumbezoek te koppelen aan proeverijen. De deur van het kasteel is alvast open, maar verder is er niemand aanwezig. Uit de groentekraam, even verderop komt een olijke jongeman aangespurt. “Il y a des Belges”, horen we hem nog net roepen. De reputatie van de Belgen is blijkbaar een sprint waard.

Chateau de ventenac1

De wijnproeverij is een hele belevenis. De man is een geboren toneelspeler. Bij elk soort wijn legt hij met handen en voeten uit hoe de druiven geoogst en verwerkt worden tot wijn. Zelfs het toelichten van de smaken gebeurt met veel gebaren en emoties. Ook voor wie geen woord Frans begrijpt, werkt zijn expressieve bijdrage wellicht verhelderend.

Chateau de Ventenac2

Na de proefsessie en de nodige aankopen is het museum aan de beurt. Verschillende verdiepingen van het kasteel zijn ingericht zijn als wijnmuseum. Het is een leerrijke rondgang. Voor wie wijn aankoopt, is een museumbezoek gratis.

Chateau de Ventenac3

Het laatste stuk van het dagtraject leidt naar Camping Les Peupliers in Colombiers (http://www.camping-colombiers.com/). Het kleine kampeerterrein ligt op loopafstand van het dorp en op fietsafstand van Béziers.

Het is erg mooi weer. Het is verleidelijk om nog even op de fiets te springen en het dorp en de omgeving te verkennen. Via het jaagpad langs Canal du Midi bereiken we het naburige dorpje Nissan-lez-Enserune, 2,5 km verderop. Hier ligt de eerste bevaarbare scheepvaarttunnel van Europa. De tunnel van Malpas maakt deel uit van Canal du Midi en is 165 m lang. Wikipedia vertelt dat de tunnel dateert uit 1679. Het is mogelijk om er te voet door te lopen, al staat er wel een verbodsbord.

Tunnel van Malpas

Een terras aan de kleine haven van Colombiers is een uitstekende plek om de dag af te sluiten met een lekker glas wijn. In deze tijd van het jaar koelt het in de vooravond snel af, maar die laatste zonnestralen doen deugd.

Route van Pépieux naar Colombiers
Advertentie

2 gedachtes over “Chateau de Ventenac

  1. Dat klinkt weer als een aardig reisje. De herfst heeft ook z’n charmes. Beziers vind ik ook wel een stop waard. Als ik me niet vergis is er een sluizenvomplex met de originele naam ‘les neuf écluses’ in de buurt. Maar ik zou het eerst moeten checken. Groetjes van Luce en Wim.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s