Neuf écluses de Fonserannes

17 november 2017: Colombiers – Colombiers 0 km

Camping Les Peupliers ligt 300 m verwijderd van Canal du Midi. Naar Béziers fietsen, kan via het jaagpad. Het traject naar de grote stad is onverhard en bedekt met kiezelsteentjes. Hier en daar zijn er putten in de weg of uitstekende boomwortels. Ondanks deze kleine hindernissen is fietsen goed haalbaar.

fietspad naar Béziers

Het parcours van Colombiers naar Béziers gaat langs de 9 sluizen van Fonserannes, het meest spectaculaire sluizencomplex van Canal du Midi. De sluizentrap moet een hoogteverschil van 21 meter overwinnen op een afstand van 304 meter. De 9 sluizen waren in de 17de eeuw een heus wereldwonder. Ook nu trekt het bouwwerk jaarlijks nog vele toeristen.

sluizen van Fonserannes2

Het verval van de sluizen is indrukwekkend. Het blijft een lastig obstakel voor de scheepvaart. Boten hebben ongeveer 40 minuten tijd nodig om alle sluispoorten te overwinnen. We hebben het niet kunnen controleren bij gebrek aan vaartuigen in deze periode van het jaar.

Vanaf de 9 sluizen van Fonserannes is het nog 2 km fietsen tot in het centrum van Béziers. Onderaan de rivier is er een mooi uitzicht op de kathedraal die op een heuvel ligt.

kathedraal Béziers

Béziers telt slechts 70000 inwoners. Toch geeft de stad bij het binnenrijden meteen de indruk van een grootstad. Fietsen naar Béziers is leuk, maar fietsen in het centrum is een ander paar mouwen. Er zijn geen fietsfaciliteiten. Het drukke verkeer houdt weinig rekening met de zwakke weggebruiker. De wegen zijn smal en de chauffeurs reageren ongeduldig. Wanneer we niet snel genoeg bergop fietsen blijven de toetersalvo’s niet achterwege. Bovendien ligt het stadscentrum vol drollen. Het geeft geen fraaie indruk. Het historische stadsgedeelte kan wel bekoren. Na een tussenstop op een terras bezoeken we de kathedraal St. Nazaire.

kathedraal Béziers1

De binnenkant van de kathedraal is mooi. De kleurrijke glasramen zorgen voor een speciale lichtinval.

kathedraal Béziers3

Via een zijingang is er een trap naar beneden die leidt naar de tuinen van de bisschoppen. De tuinen zijn niet zo spectaculair maar bieden een oase van rust te midden van het stadscentrum. Vanop het tuinterras, dat voorzien is van banken, is er een fraai uitzicht op de bruggen van de stad.

IMG_2608

We riskeren nog 1 keer ons leven in het centrum van Béziers om het veilige jaagpad langs Canal du Midi terug te bereiken. Bergaf gaat het allemaal wat sneller. Het getoeter van gehaaste chauffeurs blijft deze keer uit. Na een rit van een 7-tal km, eindigen we ook vandaag op een haventerras in Colombiers om de fietskilometers door te spoelen.

Advertentie

2 gedachtes over “Neuf écluses de Fonserannes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s