Op verkenning in Bled

21 mei 2018: Bled – Bled 0 km

Camping Bled wordt vroeg in de ochtend bevoorraad door een milieuvriendelijke bakker op een elektrische bakfiets. Het bezoek aan de bakker is daardoor een tikje anders dan thuis.

IMG_0174

Na het ontbijt gaan we verder op verkenning in Bled. De meest toeristische attractie is ongetwijfeld een bezoek aan het eilandje midden in het meer, per roeiboot. Aan het tripje hangt een pittig prijskaartje vast van 14 € per persoon. De overtocht duurt amper 5 minuten. De bootjes, die 20 toeristen tegelijkertijd vervoeren, meren aan bij een trap met 99 treden.

IMG_0190

De tocht naar boven leidt naar het hoger gelegen kerkje. Het wordt een blitzbezoek. Bezoekers krijgen exact 30 minuten om het eiland te verkennen. In de kerk zijn onder andere oude fresco’s, schilderijen, een gouden altaar en een wensklok te bewonderen. Zo staat het beschreven in de reisgids. We laten de binnenkant aan ons voorbijgaan. Het toegangsticket is niet inbegrepen in de boottrip en kost opnieuw 6 € per persoon.

IMG_0179

Naast de kerk is een grote souvenirshop met drankgelegenheid, gevestigd in het oude huis van de vroegere provoost. Het huis dateert uit 1701. Op de 1ste verdieping is een tentoonstelling met schilderijen en glasblaaswerk. Een wandeling rond de kerk behoort ook tot de mogelijkheden. Het uitzicht van bovenaf is zeker de moeite. Aan de overkant van het meer staat Villa Bled.

IMG_0185

De villa is het voormalige buitenverblijf van de vroegere president van Joegoslavië, Josip Broz Tito. Hij zou er in de vorige eeuw tal van staatsleiders ontvangen hebben. Nu is het een exclusief luxehotel.

Bled is met zijn 11000 inwoners geen grote stad. Omwille van het toerisme verblijven er het hele jaar door veel meer mensen dan het eigenlijke bewonersaantal. Naast de vele hotels zijn er tal van kamers en andere vakantieverblijven te huur. Dat wordt meteen duidelijk wanneer we het stadje per fiets verkennen. De bewegwijzering naar alle soorten overnachtingsmogelijkheden is veelvuldig aanwezig. In en om Bled heb je voortdurend een prachtig uitzicht op de beboste berghellingen.

Terwijl Andy terugkeert om zich te nestelen op het terras van de camping met een frisse pint, waag ik me nog aan een wandeling naar het kasteel van Bled, dat op een 130 meter hoge op rots ligt. De helling begint met een smal pad door het bos en eindigt met oneindig veel trappen.

IMG_0198

Het kasteel wordt momenteel gerestaureerd. Een bezoek is mogelijk aan de prijs van 11 €. In plaats van binnen te gaan, bewonder ik het mooie uitzicht op de Julische Alpen.

Bled en zijn omgeving zijn zeker een bezoek waard. De toeristische attracties zijn stuk voor stuk aan de prijzige kant. Maar er zijn voldoende goedkopere of gratis alternatieven om er een fijne tijd door te brengen. De plaatselijke eet- en drankgelegenheden zijn talrijk aanwezig en best betaalbaar. Devil’s Café & Bar is een aanrader, alleen al omwille van het interieur.

IMG_0195

Morgen nemen we afscheid van Bled en Slovenië. Bihac in Bosnië is de volgende bestemming.

Advertentie

5 gedachtes over “Op verkenning in Bled

  1. Geniet ervan , zijn al effe gearriveerd aan het baltonmeer 250km echt door de bergen en daarna toch maar de autostrade , na een uur of zeven aangekomen op de camping , zonder discussie dezelfde camping van 2 jaar geleden 🙂 nog veel plezier grtjs van ons

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s