De Una

23 mei 2018: Bosanska Krupa – Bihac 68 km

Vanuit Bosanska Krupa vertrekken we richting Bihac. Gedurende de eerste dagen maakt vooral de natuur in het noordwesten van Bosnië indruk. De omgeving van rivier de Una is zeer mooi. Ondanks de soms slechte staat van de wegen is het een plezier om door het groene landschap te rijden. Bosnië is nog niet bevolkt met hordes toeristen. Het verkeer buiten de steden is niet druk. Dat biedt de mogelijkheid om onderweg even te stoppen en van het uitzicht te genieten.

Wie Bosnië wil bezoeken, moet rekening houden met enkele zaken:

  • De roamingkosten mogen in Europa dan wel afgeschaft zijn. Bosnië is uitgesloten van deze maatregel. De rekening van het 4G-netwerk swingt al snel de pan uit. Op campings is meestal een goed WiFi-netwerk, tegen betaalbare prijzen.
  • De GPS-kaarten voor Bosnië zitten slechts voor de helft in het pakket. Nochtans gebruiken we een TomTom navigatiesysteem met kaarten van 40 landen. Ook hier wordt het land uitgesloten. We reizen daardoor old school met kaarten en af en toe moeten we de weg vragen. De mensen zijn uitermate vriendelijk, maar de taal vormt een barrière. Toch zette een man ons gisteren op de het goede spoor. Uit zijn waterval van woorden verstonden we enkel “benzine” en “restaurant”. Daardoor geraakten we toch op onze bestemming. Een woordenboekje meenemen is geen slecht idee.

Om van de camping af te komen, moeten we weer even off-road. De weg is smal. Gelukkig zijn er geen tegenliggers en is er tijd om even een foto te maken.

IMG_0208

We stoppen in het centrum van Bosanska Krupa. We bezoeken een bakker (pekara) en kopen een brood voor amper 0,60 €. De ruïnes van een dertiende-eeuws fort zijn het hoogste punt van Bosanska Krupa.

IMG_0214

De klim naar boven wordt beloond met een uitzicht op de rivier en de stad.

IMG_0215

De op steigers gebouwde, houten visserhuisjes zijn te zien aan de rechterkant op de foto.

Aan de voet van het fort liggen een orthodoxe kerk en een moskee vlak naast elkaar.

IMG_0221

Na het bezoek aan Bosanska Krupa rijden we verder naar Bihac. We zoeken een plek voor de nacht op camping Una RC Kiro Rafting (http://www.una-kiro-rafting.com/index.php/en/). Raften is hier de nationale sport. De camping biedt uitgebreide watersportmogelijkheden aan. Wij houden het bij kijken en aan het water een glaasje drinken.

Route van Bosanska Krupa naar Bihac
Advertentie

3 gedachtes over “De Una

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s