Zelenkovac

26 mei 2018: Karanovac – Jajce 110 km

Vanuit Karanovac gaat het naar midden Bosnië richting Mrkonic Grad. In de buurt van dit stadje brengen we een bezoek aan kunstenaar Borislav Jancovic. Hij runt midden in de bossen een eco-dorp, Zelenkovac genaamd. De man startte in 1985 eigenhandig met het bouwen van zijn droom. Anno 2018 staat er een heus houten dorp dat sprookjesachtig aandoet. Het hoofdgebouw is de absolute blikvanger.

IMG_0300

Het torenhoge houten huis herbergt een café waar koffie en zelfgestookte rakija wordt geschonken. Aan de zijkant baat Branka, een jonge vrouw haar kruidenwinkeltje uit. Ze vertelt dat er in de heuvels rond het eco-dorp meer dan 1000 soorten paddenstoelen en tal van geneeskrachtige kruiden groeien. Zij gaat op zoek naar de nodige planten en verwerkt ze tot kruidenmengsels en drankjes die ze in haar kleine winkeltje aan de man brengt.

IMG_0303

Rond het hoofdgebouw staan verscheidene houten huisjes uitgerust met het nodige sanitair. Alles is gemaakt van hout.  De inrichting is basic maar comfortabel. Het eco-dorp is voorzien van elektriciteit, ook al ligt het afgelegen in de bossen.

IMG_0287

Het hoofdgebouw en de andere huisjes zijn met elkaar verbonden door aangelegde bospaadjes en houten bruggetjes over de kleine waterstroompjes, die dwars door het dorpje lopen. Borislav organiseert kunstprojecten, ecologische kampen, concerten en een jazzfestival in de zomer. Het is mogelijk om te overnachten in de houten hutjes tegen een prijsje. Een tentje opzetten kan op de tentweide.

Na het boeiende bezoek aan Borislav rijden we verder naar Jajce langs rivier de Vrbas. Vrbas betekent in het Bosnich wilg. De naam verwijst naar de vele wilgen naast de oevers van de rivier.

IMG_0285

Op Camping Plivsko Jezero (http://jajcetours.com/en/camping-plivsko-jezero/) op 5 km van Jajce parkeren we de bus voor de nacht. In deze omgeving zien we voor het eerst een zekere vorm van toerisme. Er zijn hotels met gezellige terrasjes. Gocarts, waterfietsen en bootjes huren behoort tot de mogelijkheden. We verkennen de buurt per fiets. De camping ligt op loopafstand van het Plivameer en een mooi aangelegd park. Een bijzondere trekpleister aan de rand van het park zijn de eeuwenoude houten watermolentjes op palen, waarbij de molenstenen onderaan worden aangedreven door het stromende water. In het Bosnisch worden ze Mlincici genoemd. De molentjes werden in het verleden gebruikt om maïs te malen.

IMG_0308

Route Banja Luka – MrKonjic Grad – Jajce
Advertentie

4 gedachtes over “Zelenkovac

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s