Jajce

27 mei 2018: Jajce – Lukavac 240 km

In Jajce is er voor het eerst zichtbaar sprake van een zekere vorm van toeristische bedrijvigheid. In het kleine centrum van het stadje zijn restaurantjes, barretjes en winkeltjes waaronder een aantal souvenirshops. Toevallig zijn er dit weekend festiviteiten aan de gang. Om die reden is het levendige centrum volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het is voor ons niet duidelijk wat er gevierd wordt in Jajce. Wij verkennen het stadje op de fiets. In de centrumstraten is een soort van ambachtenmarkt. Het is ideaal weer om een ijsje te proeven terwijl we langs de kraampjes kuieren.

IMG_0320

Jajce heeft naast een gezellige stadskern nog andere bezienswaardigheden. De burcht stamt uit de 14de eeuw en is letterlijk het hoogtepunt van de stad. Een indrukwekkende waterval ligt in een mooi park naast de rivier. Hoewel de waterval kunstmatig werd aangelegd door de bouw van een waterkrachtcentrale, past deze toch op natuurlijke wijze in de omgeving. De waterval is vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Vanaf de straatkant is de waterval te bewonderen vanuit de hoogte.

IMG_0322

Via een afdalende zandweg kom je terecht op een halfrond platvorm, recht voor het neerstortende water. Deze plek is heerlijk koel en ook een beetje nat.

IMG_0323

In de namiddag zetten we koers naar Lukavac. Zonder GPS moeten we de route helemaal zelf uitvogelen. De kleine witte lijntjes op de landkaart zijn per definitie verrassend. Vanuit Vitez pikken we er zo eentje mee richting Zenica. De weg is hobbelig, bochtig en heeft een stijgingspercentage van 10%. Halverwege gaat het in dezelfde lijn naar beneden. Ons camperbusje overleeft alle kronkels en hellingen met verve en wij gelukkig ook. Vanuit Zenica volgen we richting Doboj om vervolgens naar Lukavac af te slaan. Dit traject heeft weinig charme. Hoewel Bosnië geen uitgesproken industrieland is, volgen we hier toch een lang uitgestrekte industriezone. In Lukavac stoppen we op een camping om te overnachten. Het kampeerterrein ligt aan een mooi recreatiemeer, maar daar is alles mee gezegd. Het sanitair ligt er vuil bij. Op het terrein staan verkrotte, houten barakken die moeten doorgaan voor bungalows.  Bij de elektrische faciliteiten voor campers hangen de kabels open en bloot. We krijgen een privétoilet en douche, maar ook dat is niet schoon gemaakt. Het zal bij een nachtje blijven. Morgen vertrekken we naar Sarajevo.

Route van Jajce naar Lukavac
Advertentie

4 gedachtes over “Jajce

  1. Wel mooi de waterval en een gezellig stadje, maar als je danop zo’n camping terecht komt is minder. Wij gaan vandaag Jul en Vera bezoeken. Geniet er nog van 😊

    Geliked door 1 persoon

  2. Vind heel leuk en spannend jullie avontuur te volgen. Kijk al uit naar onze eerste trip naar kroatie en misschien ook beetje Bosnie. Heb hier alvast de nodige info en tips ter beschikking.

    Groeten Christ en Tammy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s