Mostar

2 juni 2018: Mostar – Mostar 0 km

De dagtrip naar Mostar komt er dan toch. Het oude stadsgedeelte ligt op 10 km van de camping. Door de huidige weersomstandigheden verkiezen we een comfortabele taxi met airco boven de fiets. De taxiprijzen zijn betaalbaar. Het starttarief bedraagt 2 BAM (1 €). De vaste prijs per km is 1 BAM (0,5 €). De rit naar Mostar kost ons 11 BAM (5,5 €), met of zonder file. De vriendelijke taxibestuurder dropt ons aan het oude stadsgedeelte. Mostar is zonder meer de toeristische trekpleister van Bosnië-Herzegovina. In de met kasseien geplaveide straatjes wandelen toeristen uit de hele wereld.

We nestelen ons meteen op een terrasje om het schouwspel te observeren. Het is een internationaal gebeuren. De meeste Aziatische toeristen zijn consequent gekleed in lange broek en t-shirts met lange mouwen. Velen zijn voorzien van paraplu’s of dragen zonnekleppen in verschillende modellen en maten. Ook de Europese toeristen lopen in de kijker. Degenen die in groep reizen volgen de gids, die vooraan loopt met een opgestoken vlaggetje van het land van herkomst. De taal die de gids spreekt, verraadt de verschillende nationaliteiten. De Europeanen zijn veelal lichter gekleed en verspreiden een lichte geur van zonnecrème. De selfie-sticks zijn de internationale gemene deler. Iedereen zeult ermee rond. We kuieren door de autovrije, smalle straatjes van de stad, eten een ijsje, drinken een biertje en doen aan window-shopping, weliswaar zonder selfie-stick. Wie de toeristenstroom volgt, komt automatisch bij de wereldberoemde brug van Mostar.

De Stari Most is ongetwijfeld de blikvanger van de stad. Oorspronkelijk werd de brug gebouwd door de Ottomanen in de 16de eeuw. Het bouwwerk werd opnieuw gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke staat in 2005 nadat het in 1993 bewust vernietigd werd gedurende de laatste burgeroorlog.

Het is een eeuwenoude traditie in Mostar om van de brug te springen. Elke jongen die zijn moed wil tonen, moet 1 keer in zijn leven het ijskoude water induiken. De sprong is nochtans niet zonder gevaar. Tijdens ons bezoek is er geen durfal te bespeuren die de sprong effectief waagt. Even verderop is een verhoogde springplank gebouwd naast de rivier, waar een moedig individu toch in het water springt.

Morgen nemen we afscheid van Mostar. De laatste stad op ons to do-lijstje in Bosnië-Herzegovina is Medjugorje.

Advertentie

Een gedachte over “Mostar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s