Hoogtes en laagtes

3 september 2018: Allensbach – Tirano 313 km

De dag start met een dilemma. Tolwegen of niet? We willen naar Sirmione, een gemeente in Italië aan het Gardameer. De afstand bedraagt 486 km. Met tolwegen duurt de reistijd 4,5 uur, zonder 7,5 uur. Om aan het Gardameer te geraken moeten we Zwitserland doorkruisen. Een tolvignet kost 35 € en is een jaar geldig. Via de snelwegen gaat het sneller, maar het is saaier. We kunnen net zo goed trager reizen en genieten van het Zwitserse landschap. Wellicht geraken we dan niet in Sirmione. Na wat wikken en wegen kiezen we voor traagheid. We rijden de Zwitserse bergen tegemoet.

De Flüelapas ligt in het oosten van Zwitserland en zorgt voor de verbinding tussen Davos en Susch. De bergpas telt 2483 hoogtemeters en is het grootste deel van het jaar gesloten omwille van sneeuw. De bergtocht is 27 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10 %. Er zijn een aantal spectaculaire haarspeldbochten.

IMG_0787

Om helemaal tot in Italië te geraken, moet ook de Berninapas eraan geloven. Deze bergpas werd al voltooid in 1910. Het is de kortste verbinding van Sankt Moritz naar Tirano in Italië. Deze reus is iets minder hoog dan de Flüelapas en strandt op 2312 hoogtemeters. De bergpas is zowel in de zomer als in de winter berijdbaar ondanks de voortdurend aanwezige sneeuwgrens.

IMG_0788

Traag reizen wordt beloond met spectaculaire panorama’s. Zoals voorspeld geraken we vandaag maar net in Italië. Het eerste stadje na de grenspost is Tirano. Hier zoeken we snel een plek voor de nacht. Er is geen camping in de buurt. We kiezen voor de camperplaats in Tirano (https://www.campercontact.com/nl/italie/lombardia-bg-bs-co-cr-lc-lo-mb-mi-mn-pv-so-va/tirano/52323/area-camper-tirano). Het is niet meer dan een grote, verharde weide maar er is wel stroom en water.

Route van Allensbach naar Tirano
Advertentie

2 gedachtes over “Hoogtes en laagtes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s