Sirmione

5 september 2018: Sirmione – Sirmione 0 km

Het autovrije plaatsje Sirmione ligt ongeveer 5 km van Camping Village San Franscesco. Fietsen is het eenvoudigst. Dat kan tot vlak bij de ingangspoort van het centrum. Er zijn autoparkings voorzien, maar het is filerijden om een plek te vinden. Parkeertickets zijn naar verluidt duur.

Een van de populairste bezienswaardigheden van Sirmione is het kasteel Rocca Scaligera. Het is onmogelijk te missen. De enige toegang tot het centrum is de ophaalbrug van het kasteel. Nog voor de toegangsbrug is het mogelijk om een bootje te huren of mee te varen voor een tochtje op het Gardameer.

IMG_0796

Het kasteel telt enkele torens met kantelen. Het slot is te bezoeken voor de prijs van 6 €. De buitenkant is indrukwekkender dan de binnenkant, alhoewel het uitzicht na 150 treden over het stadje en het Gardameer best spectaculair is.

IMG_0808

IMG_0804

Ook het binnenhaventje en de slotgracht zijn van bovenuit te bewonderen. Na het bezoek aan het kasteel wandelen we door de sfeervolle straatjes van het centrum. Het is een aaneenschakeling van terrassen, winkels, restaurants, bars, en vooral ijssalons. Ijsjes worden verkocht in alle maten en kleuren. We weerstaan voor één keer de lokroep van de ijscoman. Sirmione is zogenaamd autovrij. Enkel vergunninghouders krijgen toegang met de auto. Het aantal voertuigen dat zich een weg probeert te banen door de massa toeristen is nochtans niet gering.

IMG_0809

De tocht door het centrum eindigt aan een rond plein, waar een brede, licht hellende oprijlaan begint die leidt naar de Grotte di Catullo. Dit zijn geen grotten zoals de naam laat vermoeden. Het zijn de ruïnes van een grote Romeinse villa op het uiterste puntje van het schiereiland. De Romeinse overblijfselen zijn te voet bereikbaar maar ook met een treintje (1 €) dat de hele dag af en aan rijdt. Het is de moeite om de weg van ongeveer 1 km te voet af te leggen. Naast de grote laan liggen enkele luxehotels, maar ook  mooi aangelegde parkjes met wandelpaden tussen de olijfbomen met zicht op het Gardameer. Toegangstickets voor de ruïnes zijn verkrijgbaar aan 8 €. De eerste zondag van de maand is een bezoek gratis. Om van deze maandelijkse actie te genieten zijn we 3 dagen te laat.

IMG_0815

IMG_0819

Aan het terrein van de Grotti di Catullo is een klein museum dat een licht werpt op de geschiedenis van Sirmione. De overblijfselen van de Romeinse villa zijn te bezoeken via goed begaanbare wandelpaden. Het vraagt enige tijd om alle paadjes te ontdekken. In de tijd van de Romeinen was het stadje een kuuroord omwille van de zwavelhoudende warmwaterbronnen op de bodem van het Gardameer. Ook nu zijn er nog steeds 2 spa’s met thermale baden in Sirmione. Aan een bezoek aan deze kuuroorden hebben wij ons niet gewaagd.

Om te eindigen genieten we van een pizza in een van de vele restaurantjes naast het water. De pizza is lekker en het uitzicht is fraai. Wat wil een mens nog meer?

Advertentie

2 gedachtes over “Sirmione

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s