Door de sneeuw naar Foca

7 mei 2019: Sarajevo – Foca 85 km

We nemen afscheid van Sarajevo en zetten koers naar Foca. De weg gaat door bergachtig gebied. Na de eerste regenweek is het weliswaar droog maar nu dalen de temperaturen naar een dieptepunt. Toch blijft het enigszins verrassend om in de verte besneeuwde bergtoppen te bespeuren. Even later rijden we zelfs echt door de sneeuw. We maken een korte tussenstop aan een van de vele oorlogsmonumenten in Bosnië.

Foca1

Na de korte pauze in openlucht zijn we toe aan een opwarmertje. We stoppen aan een plaatselijk cafeetje met de allures van een Bosnisch loungebar. In rode fluwelen zeteltjes genieten van warme drankjes doet in ieder geval deugd. Zowel de gastvrouw als de locals zijn nieuwsgierig en trachten een gesprek aan te knopen. De dialoog verloopt moeizaam, maar gemoedelijk. Hoewel Marlies al enkele dagen met een Bosnisch woordenboekje zeult, zijn een paar Duitse woordjes van levensbelang om onze bestelling correct door te geven.

Foca2

We overnachten op Autocamp Drina (https://autocampdrina.com/en/) in Foca. Het gezellige middelpunt van deze familiecamping is zonder twijfel de bar in de vorm van een open, houten blokhut. ’s Avonds kunnen de gasten genieten van een drankje of een heerlijke maaltijd, gegrild boven een houtvuur. We trotseren moedig de uitzonderlijk koude temperatuur (6° C) om te smullen van al dat lekkers. Ook nadien blijven we dapper zitten voor enkele kaartspelletjes.

Foca5

Vannacht is het weer te koud om in een tent te slapen. Het gaat misschien vriezen. Marlies en Annemie huren één van de 21 puntdak-bungalows op het terrein. Deze zijn weliswaar niet verwarmd maar toch beter geïsoleerd dan een tentzeil. Bovendien krijgen ze bij dit weer extra dekens om zich te verwarmen.

Foca4

Terwijl ik reisverhaaltjes neerschrijf in een warme camper dromen zij wellicht van zonnig weer. Morgen plannen we een sportieve rafting trip. Afwachten maar…

 

 

 

7 gedachtes over “Door de sneeuw naar Foca

  1. Fijn om een stukje mee te reizen op afstand door voor ons redelijk bekende streken – ben je bij Foca over die pas gegaan waar het zo smal is?

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk Ingrid & crew. Jammer vh weer. Ik heb je aanbevolen in mijn blig REISVERSLAG etc. Rea’s waren zeer positief. Goede reis en betrr weer. Groet Gerard

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s