Door de sneeuw naar Foca

7 mei 2019: Sarajevo – Foca 85 km

We nemen afscheid van Sarajevo en zetten koers naar Foca. De weg gaat door bergachtig gebied. Na de eerste regenweek is het eindelijk droog. Voor de verandering dalen de temperaturen nu naar een dieptepunt. Het blijft enigszins verrassend om in de verte besneeuwde bergtoppen te bespeuren in deze tijd van het jaar. We maken kennis met de sneeuwgrens bij een korte tussenstop aan een van de vele oorlogsmonumenten in Bosnië.

Foca1

Na de korte pauze in openlucht is een opwarmertje meer dan welkom. We stoppen aan een plaatselijk cafeetje met de allures van een Bosnisch loungebar. In rode fluwelen zeteltjes genieten van warme drankjes doet in deugd. Zowel de gastvrouw als de locals zijn nieuwsgierig en trachten een gesprek aan te knopen. De dialoog verloopt moeizaam, maar gemoedelijk. Hoewel Marlies al enkele dagen met een Bosnisch woordenboek zeult, zijn een paar Duitse woordjes van levensbelang om onze bestelling correct door te geven.

Foca2

We overnachten op Autocamp Drina (https://autocampdrina.com/en/) in Foca. Het gezellige middelpunt van deze familiecamping is zonder twijfel de bar in de vorm van een open, houten blokhut. ’s Avonds kunnen de gasten genieten van een drankje of een heerlijke maaltijd, gegrild boven een houtvuur. We trotseren moedig de uitzonderlijk koude temperatuur (6° C) om te smullen van al dat lekkers. Ook nadien blijven we dapper zitten voor een kaartspel.

Foca5

Vannacht is het weer te koud om in een tent te slapen. Het gaat vriezen. Marlies en Annemie huren één van de 21 puntdak-bungalows op het terrein. Deze zijn weliswaar niet verwarmd maar toch beter geïsoleerd dan een tentzeil. Bovendien krijgen ze bij dit weer extra dekens om zich te verwarmen.

Foca4

Terwijl ik reisverhaaltjes neerschrijf in een warme camper dromen zij wellicht van zonnig weer. Morgen staat een  sportieve rafting trip op het programma. Als dat maar goed komt…

Route van Sarajevo naar Foca
Advertentie

7 gedachtes over “Door de sneeuw naar Foca

  1. Fijn om een stukje mee te reizen op afstand door voor ons redelijk bekende streken – ben je bij Foca over die pas gegaan waar het zo smal is?

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk Ingrid & crew. Jammer vh weer. Ik heb je aanbevolen in mijn blig REISVERSLAG etc. Rea’s waren zeer positief. Goede reis en betrr weer. Groet Gerard

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s