Foča

8 mei 2019: Foča – Foča 0 km

Na de barre weersomstandigheden van de voorbije week is de zon eindelijk van de partij. Ondanks het mooie weer gaat de geplande rafting trip niet door. Er zijn 6 avonturiers nodig om een boot te vullen en die zijn er niet. Jammer maar helaas. Toch brengen we nog een dag langer door op Autocamp Drina. De campinguitbaters, Branco en zijn zoon Filip reiken ons enkele alternatieven aan waar we graag op ingaan. Ze zorgen zelfs voor vervoer naar het stadscentrum, dat 2,5 km verderop ligt.

Foca7

In Foča vonden tijdens de Bosnische oorlog zeer brutale oorlogsmisdaden plaats. Om diverse redenen heeft de wederopbouw in de naoorlogse jaren langer geduurd dan elders in het land. Een bezoek aan het museum geeft meer duidelijkheid over de gruwelijke geschiedenis. Het stadsmuseum is ondergebracht in een voormalig hotel en is gratis toegankelijk. De verschillende tentoonstellingsruimtes geven aan de hand van foto’s en ander documentatiemateriaal de oorlogsgeschiedenis van de regio weer. WO I, WO II en de laatste burgeroorlog zijn belangrijke thema’s. Ook de historie vooraf komt aan bod. Het is heel wat om te verteren, zelfs als buitenstaander. We gaan enthousiast binnen, maar komen stilletjes buiten. Een korte wandeling door de stadskern brengt ons tot bij een kerk en een van de gerestaureerde moskeeën.

Een tussenstop op een zonnig terrasje in het centrum van  Foča is ideaal om alle indrukken te verwerken. We genieten van ijs, cheesecake, panna cotta en zomerse cocktails. Daarna wandelen we terug naar de camping via de brug over de Drina rivier.

Foca6

In de namiddag gidst Branco van camping Drina ons naar de zandpiramides. Het is een bijzonder natuurfenomeen op een tiental kilometer van Foča.

Foca8

Naar schatting zijn de piramides ongeveer 200 jaar oud en het gevolg  van erosie. De legende vertelt echter een ander verhaal. Het zou gaan over een uit de hand gelopen trouwprocessie waarbij 2 families onderhandelen over een bruidsschat. In dit geval zijn de toekomstige bruid en bruidegom gelinkt aan een andere godsdienst. Wanneer beide clans elkaar ontmoeten om het huwelijk te bespreken, loopt het helemaal verkeerd. De families geraken slaags en dreigen elkaar uit te moorden. God heeft alles in het snotje en bevriest de betrokkenen zodat de gevechten stoppen. De zandpiramides stellen de bevroren familieclans voor.

We sluiten deze goedgevulde dag af met een lekkere maaltijd op de camping. Morgen verkennen we nieuwe horizonten.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s