Alle wegen leiden naar Dubrovnik

14 mei 2019: Međugorje – Dubrovnik 146 km

Na 2,5 weken is het tijd om het regenweer te ontvluchten in Bosnië-Herzegovina. Het is niet helemaal zeker of dat lukt, want de volgende tussenstop ligt slechts 120 km verderop. Een 4-daagse citytrip in Dubrovnik, aan de Kroatische kust is het plan.  Gewoon naar Dubrovnik rijden, is te saai. Ik vink tolwegen alvast uit op de GPS. De eerste 25 km gaan vlot over de hoofdweg. Vanaf Dračevo kies ik voor de R426 en wordt het leuk. Deze route gaat door het Hutovo Blato natuurpark. Het is een van de grootste moerasgebieden van de Balkan, wat enigszins vreemd is voor het normaal drogere klimaat van Herzegovina. Het is de habitat van meer dan 240 soorten trekvogels en tientallen broedvogels, al heb ik niet veel tijd om daarop te letten. De weg is smal, stijl en bochtig. Het uitgestrekt Svitava meer valt wel op. Het uitzicht wordt bocht na bocht spectaculairder.

Dubrovnik1

De R426 blijft ook na de passage van het meer nog lange tijd doorgaan. Het wegdek  wordt ruwer, ongelijker en smaller.

Dubrovnik2

Dubrovnik3

Er is gelukkig niet veel verkeer en het blijft voorlopig droog. Anders zou ik wellicht minder enthousiast zijn. Onderweg zijn er af en toe kleine dorpjes, tenminste als er bij enkele huisjes al sprake kan zijn van een dorp. In Zavala verandert de smalle weg in een zandpad. Een orthodoxe priester die me nadert met zijn auto vanuit tegenovergestelde richting moet aan de kant. Toch maar even vragen of deze weg naar Dubrovnik leidt. De man spreekt geen gemeenschappelijke taal, maar hij maakt met gebaren duidelijk dat ik beter rechtsomkeer maak. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na heel wat draai en keerwerk lukt het. Vanaf nu blijf ik op de nauwe hoofdweg die me naar het grensdorpje Čepikuće brengt. Na een simpele paspoortcontrole ben ik in Kroatiê. Nog eens 13 km later verschijnt Adriatische zee.

Dubrovnik4

Net voor Dubrovnik stop ik even om de Franjo Tuđmanbrug te bewonderen, die vanuit het noordwesten toegang geeft tot de stad. De brug is genoemd naar de eerste Kroatische president. Er wordt wordt frequent aan bungee jumpen gedaan, maar vandaag helaas niet.

Dubrovnik5

Mijn busje staat de komende 4 nachten op Camping Kate in (http://campingkate.incroatia.info/en/index.html) in Mlini, 8 km ten zuidwesten van het oude stadscentrum van Dubrovnik. De zee is slechts 400 m verwijderd van het kampeerterrein, maar je moet er wel wat trappen voor afdalen.

Dubrovnik6

Op regelmatige tijdstippen vertrekken er vanaf de kade taxibootjes naar Dubrovnik. Een retourticket kost 100 Kuna (13,4 €). Het lijkt me leuk om deze vorm van openbaar vervoer morgen een keer uit te proberen.

Op enkele regenspatjes na blijft het vandaag droog. Er is nog geen echte weersverbetering op komst want nu gooit een harde wind roet in het eten. De temperaturen blijven schommelen rond 17 graden, maar het voelt koud aan. Morgen is er opnieuw regenweer voorspeld.

 

 

3 gedachtes over “Alle wegen leiden naar Dubrovnik

 1. Hoi Ingrid,

  Zo te zien heb je een prachtige route afgelegd vandaag; het lijkt me (op afstand) één van de mooiste tot nu toe.
  Ik wens je tijdens je dagen in Dubrovnik flink wat zon toe. Ik vond het destijds een pracht van een stad langs een bekoorlijke zee. Geniet van deze omgeving!
  TIP: Blijf bij de pinken als je een restaurant of terrasje in het stadscentrum aandoet…

  Lieve groet

  Marleen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s