Cavtat of Tsjaftat?

17 mei 2019: Dubrovnik -Cavtat – Dubrovnik 0 km

Volgens de reisgids is Cavtat een van de aangenaamste badplaatsen aan de rivièra van Dubrovnik. Het stadje heeft iets meer dan 2000 inwoners, maar in de zomermaanden wordt dit aantal uitgebreid door de komst van toeristen. Naast enkele bezienswaardigheden is er een gezellige promenade met winkels, café’s en restaurants. Het stadje is een mooie uitvalsbasis voor een ongedwongen vakantie aan zee. Het is een leuke uitstap. De taxiboot vertrekt op regelmatige tijdstippen vanuit de kleine haven van Mlini. Na de aankoop van een ticket, zet ik me een half uur van te voren op een bankje aan de taxiboot-halte. Vanuit een ooghoek zie ik dat er 2 boten achter elkaar aanmeren. De boot die vooraan ligt, vaart naar Dubrovnik. Reizigers voor Cavtat moeten eerst instappen in de Dubrovnik-boot en vervolgens overstappen naar de volgende schuit. Ik ben in dromenland en heb niet door dat de bootsman al -tig keer “Tsjaftaaat” heeft geroepen. Pas als het bootje weer koers zet naar zee, besef ik met enige vertraging mijn vergissing . Cavtat wordt in Kroatië uitgesproken als Tsjaftat. Mijn Kroatische vocabulaire stopt bij pivo (bier), vino (wijn), hvala (dank u), en dobar dan (goedemiddag). De uitspraakregels dringen pas te laat door. Een uur later vertrekt er opnieuw een taxiboot en deze keer laat ik me niet meer vangen.

Cavtat15

Eenmaal aangekomen in Cavtat sluit ik me aan bij een Vlaamse reizigersgroep, die toevallig mijn pad kruist. Ze zijn op weg naar het hoger gelegen kerkhof van het stadje, waar naast gewone graven ook het mausoleum van de familie Račić staat. Het familiegraf van de beroemde scheepsbouwfamilie is een kunstwerk van de bekende beeldhouwer Ivan Meštrović. Dit is geen parate kennis. Via stiekeme afluisterpraktijken kom ik een en ander te weten van de Vlaamse gids die de groep begeleidt. Hij is voor de 16de keer reisleider op een 12-daagse rondreis door Montenegro en Kroatië. De groep vertrekt straks weer naar huis. De mooie rondreis werd enigszins overschaduwd door het slechte weer.

Cavtat3

Een andere beroemde inwoner van Cavtat is de schilder Vlaho Bukovac (1855 – 1922). Zijn huis en atelier zijn alle dagen te bezoeken behalve op maandag.  De naam doet niet onmiddellijk een belletje rinkelen en ik maak rechtsomkeer omwille van de toegangsprijs. Het budget voor Dubrovnik is op.

Cavtat11

Het stadje is niet groot en goed te bewandelen. Het is leuk om de smalle trappenstraatjes af te schuimen, die allen vertrekken vanaf de gelijkvloerse promenade aan zee.

Cavtat6

Verscheidene oude gebouwen waaronder een kerkje en een klooster zijn goed bewaard gebleven.

Cavtat14

Ik sluit het bezoek aan het bevallige stadje af op een van de terrassen aan de boulevard en bewonder de luxejachten die er aangemeerd liggen. De taxiboot naar Mlini is van een kleiner formaat.

Cavtat12

Cavtat13

Morgen komt Caroline me vergezellen. Ze reist mee tot in Sofia. Ik kijk ernaar uit om haar morgenvroeg af te halen op de luchthaven van Dubrovnik. Het diepvriesvak van de buscamper is alvast voorzien op haar smaakpapillen: hamburgers, spek en stoofvlees. En die lekkere croque monsieur fiksen we ook wel…

Advertentie

2 gedachtes over “Cavtat of Tsjaftat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s