Klooster in een rots

19 mei 2019: Kotor – Zabljak 180 km

De ochtendstond heeft goud in de mond. De zon schijnt en na een stevig ontbijt in de buitenlucht verlaten we Kotor om het hoger gelegen binnenland in te rijden. De mooie baai van Kotor blijft nog een tijd zichtbaar vanaf de bergweg richting Zabljak.

De route gaat in eerste instantie naar het klooster van Ostrog in de buurt van Niksic. Het Servisch orthodoxe klooster is gebouwd tegen een verticale rotswand, hoog in de bergen. De naar omhoog slingerende bergweg heeft pittige haarspeldbochten en is op sommige plekken te nauw om met 2 voertuigen tegelijkertijd te passeren. Dat leidt tot gespannen situaties. Wanneer 3 tegenliggers ineens voorbij moeten op een van de smalle doorgangen begint een grappig stukje theater. 2 chauffeurs geven het sein om door te rijden. Zij vinden dat er voldoende ruimte is. De vrouw van één van hen vindt van niet. Ze roept onafgebroken: “No, no, no,…”. Caroline die aan de rand van de weg zit, geeft aan dat ik nog 20 cm over heb naast de rechts gelegen afgrond. Aan mijn kant is ook nog 5 cm reserve. De meerderheid wint. Ondanks het aanhoudende protest van de paniekerige vrouw geraakt iedereen zonder blikschade verder.

Het klooster van Ostrog werd gesticht door Vasilije de Metropolitan in de 17de eeuw. De man verrichte talrijke wonderen tijdens zijn leven. Enkele jaren na zijn dood in 1671 werd hij heilig verklaard. Zijn lichaam ligt opgebaard in de kleine grotkerk van het klooster die toegankelijk is voor bezoekers. Het klooster staat bekend als het belangrijkste bedevaartsoord van Montenegro. Het is een ontmoetingsplek voor alle geloofsbelijdenissen. Zowel moslims, katholieken en orthodoxen beschouwen het als een heilige plaats. De bedevaarders geloven dat de gemummificeerde overblijfselen van Vasilije helende krachten heeft. Ze staan in rijen aan te schuiven om het in een lijkwade gewikkelde lichaam te groeten. We volgen de wachtrij zonder vooraf te weten wat er te zien is. In de tweede grotkerk die tot het convent behoort, zijn fresco’s uit de 17de eeuw te bewonderen.

Na een afdaling zonder incidenten rijden we verder naar Zabljak om te overnachten. Het stadje telt ruim 2000 inwoners en ligt op 1500 meter hoogte. Het is opnieuw klimmen geblazen in de omgeving van het Durmitor Nationaal Park. De levende hindernissen op het parcours zijn prominent aanwezig. Paarden, schapen en koeien maken veelvuldig gebruik van de openbare weg.

Op Autocamp Mlinski Potok (http://autocampmlinskipotok.com/en/) verloopt de ontvangst binnenshuis met schnaps, fruitsap of koffie. De kachel brandt en dat is broodnodig. 4 dagen geleden lag er nog 10 cm sneeuw. Op het kampeerterrein is het witte tapijt weg, maar op de bergtoppen in de buurt nog niet.

De koude temperatuur is op een hoogte van 1500 m in deze tijd van het jaar normaal. Deze keer zoeken we de weersomstandigheden zelf op. Voor de regen die even later met bakken uit de lucht valt, kiezen we niet. We brengen de avond door in de buscamper met de verwarming op de hoogste stand.

Route van Kotor naar Zabljak
Advertentie

4 gedachtes over “Klooster in een rots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s