Klooster in een rots

19 mei 2019: Kotor – Zabljak 180 km

De ochtendstond heeft goud in de mond. De zon schijnt en na een stevig ontbijt in de buitenlucht verlaten we Kotor om het hoger gelegen binnenland in te rijden. In eerste instantie blijft de mooie baai van Kotor zichtbaar vanuit hogere regionen.

De route gaat naar het klooster van Ostrog in de buurt van Niksic. Het Servisch Orthodoxe klooster is gebouwd tegen een verticale rotswand, hoog in de bergen. De weg ernaartoe met zijn pittige haarspeldbochten is op sommige stukken te nauw voor 2 voertuigen tegelijk. Dat leidt tot gespannen situaties. Wanneer 3 tegenliggers ineens voorbij moeten op een van de smalle doorgangen begint de discussie. 2 chauffeurs geven het sein om door te rijden. Zij vinden dat er voldoende ruimte is. De vrouw van één van hen vindt van niet. Ze roept onafgebroken: “No, no, no,…”. De meerderheid wint. Caroline die aan de rand van de weg zit, geeft aan dat ik nog plaats over heb. Aan mijn kant is ook nog 5 cm reserve. Ondanks het protest van de eenzame vrouw geraakt iedereen zonder blikschade verder.

Het klooster van Ostrog dat gesticht werd door Vasilije de Metropolitan in de 17de eeuw, is het belangrijkste bedevaartsoord van Montenegro. Het lichaam van de heiligverklaarde stichter ligt opgebaard in een klein grotkerkje van het klooster dat toegankelijk is voor iedere bezoeker. Het klooster is een ontmoetingsplek voor alle geloofsbelijdenissen. Zowel Moslims als Katholieken beschouwen het als een heilige plaats.

Na een discussieloze afdaling rijden we verder naar Zabljak om te overnachten. Het stadje telt ruim 2000 inwoners en ligt op 1500 meter hoogte. Het is opnieuw klimmen geblazen in de omgeving van het Durmitor Nationaal Park. Onderweg ontmoeten we levende obstakels in de vorm van paarden, schapen en koeien.

We overnachten op Autocamp Mlinski Potok (http://autocampmlinskipotok.com/en/) waar we binnenshuis ontvangen worden met schnaps, fruitsap of koffie. De kachel brandt en dat is broodnodig. 4 dagen geleden lag er nog zo’n 10 cm sneeuw. De sneeuw op de camping is weg, maar die op de bergtoppen vlakbij nog niet.

De koude temperatuur is hier rond deze tijd van het jaar vrij normaal. Deze keer hebben we de weersomstandigheden zelf opgezocht. Voor de regen die even later met bakken uit de lucht valt, kiezen we niet. We brengen de avond door in de buscamper met de verwarming op de hoogste stand.

4 gedachtes over “Klooster in een rots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s