Avontuurlijk Servië

21 mei 2019: Kremna – Mataruska Banja 161 km

Er staat vandaag geen speciale eindbestemming op het programma. Het voornaamste doel is korter bij Sofia (Bulgarije) geraken vermits Caroline er zondag haar vlucht naar België neemt. Eigenlijk wil ik haar best wat langer bij me houden. Reizen met Caroline is minstens 4 sterren waard. Na een verfrissende ochtenddouche staat het ontbijt klaar en is het busje helemaal gepoetst. Mr proper verbleekt bij zoveel smetteloze toewijding.

Servië dag 2 (1)

Een belangrijke tussenstop onderweg naar Sofia is Davolja Varos in het zuiden van Servië. Deze bestemming is onbereikbaar op 1 rijdag om 2 redenen: het Servisch wegennetwerk en het aantal kampeermogelijkheden. Om 161 km te overbruggen neem je best wat tijd, vooral wanneer je de “toeristische” route verkiest boven de hoofdwegen. De eerste 80 km gaan tegen een tempo van maximum 40 km per uur. Het wegdek ligt erbij in een vreselijke staat. De wegen zijn niet alleen smal, maar zitten vol diepe putten en hoge bulten. Het is de kunst om de obstakels zo goed mogelijk te omzeilen. De buscamper verandert tijdelijk in een rammelbak en de inhoud van de keukenkasten protesteert luidkeels. Uiteindelijk breekt er gelukkig niets. Wie dacht dat Kroatië, Bosnië of Montenegro over een verouderd wegennetwerk beschikt, moet vooralsnog niet naar Servië afreizen. Het is een speciale ervaring waar ik stiekem van geniet. Af en toe stoppen om het mooie panorama te bewonderen is een must. De laatste 80 km gaan over de grote weg. Die is in betere staat.

Servië dag 2 (2)

Ook vandaag zwaaien de Serviërs enthousiast naar het busje nadat ze die rare nummerplaat met vreemde rode letters opmerken. In deze regionen wordt er amper Engels, Frans of Duits gesproken. We pauzeren af en toe om iets te drinken in een plaatselijk cafeetje. Omdat een conversatie niet evident is, sleuren we overal een woordenboekje mee. Het leidt tot rare toestanden. Nadat Caroline en ik een koffie bestellen op een terrasje in Pozega, mogen we om een of andere reden niets betalen. Blijkbaar heeft een man aan het tafeltje naast ons de rekening al voldaan. Hij heeft het gemunt op de cigarillo’s van Caroline. Het enige wat hij terug wil, is een sigaartje, want die zijn in Servië niet verkrijgbaar. Onze 2 koffies kosten slechts 0,80 €. Het is een klein bedrag voor ons maar niet voor de Serviërs. Deze Serviër rookt alvast een dure sigaar.

Na 161 km komen we aan bij Sportcentrum Okanik in Mataruska Banja, waar campers welkom zijn. Het is eens iets anders dan een camping. Voor 10 € overnachten we op het basketbalveld.

Servië dag 2 (5)

Het sportcomplex ligt op loopafstand van het kleine dorpscentrum. Aan de drukke hoofdstraat zijn enkele leuke terrasjes. Het uitzicht op 2 arbeiders die onbeveiligd werken uitvoeren in een putdeksel op het midden van de baan,  nemen we er met plezier bij.

Servië dag 2 (7)

Op het terras trekken we ongewild alle aandacht naar ons toe. Wij zijn de vreemde eenden in de bijt en dat hebben we geweten. De mensen proberen een praatje te maken, maar dat is niet zo evident. Wanneer onze Belgische afkomst duidelijk wordt, komt een oudere man ons aan tafel vergezellen. Hij is een gepensioneerde Serviër die jaren in Zwitserland heeft gewoond en gewerkt. Hij spreekt Frans. Na een babbel van een half uurtje heeft ook deze man de rekening stiekem betaald. En ditmaal mag Caroline haar sigaartjes houden. De lekkere warme maaltijd die we er achteraf nuttigen, kost voor ons beiden in totaal een luttele 6,27 €. Bizar weinig.

 

2 gedachtes over “Avontuurlijk Servië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s