Sofia, deel 1

24 mei 2019: Vranje – Sofia (Bulgarije) 185 km

Vandaag gaat het richting Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Servië uitraken is de eerste prioriteit. De grensovergang van Servië naar Bulgarije is de meest tijdrovende van allemaal, tot nu toe. De Servische douaniers willen de identiteitskaarten, de groene kaart en het inschrijvingsbewijs van de camper zien. Ze onderzoeken de kofferruimte en openen de kastjes van de bus. Tot slot volgt er een ondervraging over onze whereabouts en de volgende bestemming. We beantwoorden vermoedelijk alle vragen correct, want we mogen door naar de volgende ronde. 20 m voorbij de Servische grenspost, staan de Bulgaarse douanebeambten ons op te wachten. Zij herhalen exact hetzelfde ritueel als hun Servische collega’s. Ook hier slagen we voor de “grenstest”.

In Bulgarije wordt sinds 1 januari 2019 een digitaal wegenvignet geïntroduceerd. Dit kan aan de grens aangekocht worden aan een speciaal voorziene terminal. De vriendelijke douanebeambte is behulpzaam en helpt me door het ingewikkelde aankoopproces. Een vignet voor 1 week kost 15 Lev (7,5 €). Het is ook mogelijk om een maandvignet aan te schaffen. Het is niet nodig om een vignet op de voorruit te kleven. Via de aankoop, is de nummerplaat geregistreerd en dat is voldoende.

Na de langdurige grenscontrole wordt snel duidelijk welke wegen goed onderhouden zijn en welke niet. Aan het begin van een degelijke autoweg staat een bord “VIGNETTE”. Bij het ontbreken van zo’n verkeersbord is het alweer hobbelen geblazen.

vignette-sign-bulgarie

Eenmaal in Sofia, is het niet simpel om Camperplaats Sofia (https://www.campercontact.com/nl/bulgarije/zuid-west-blagoevgrad-kjoestendil-pernik-sofia/sofia/50402/sofia) te vinden. Na 5 keer rondjes draaien rond dezelfde grote rotonde, spotten we uiteindelijk het juiste miezerige zijstraatje.

Ivan, de eigenaar van de kleine camperplaats, zorgt voor een enthousiaste ontvangst. Hij heeft enkele kampeerplekken aangelegd in zijn ongeordend achtertuintje. Tussen de groentetuin, enkele fruitbomen en wat rommelige attributen zijn alle faciliteiten voor kampeerwagens voorzien, al is het soms op creatieve wijze. Een “buitenbadkamer” met douche, WC en chemisch toilet depot in één, heb ik nog nooit gezien.

Sofia1

Ivan legt bereidwillig de route uit naar het kortst bijzijnde metrostation om het centrum te bereiken. We krijgen een sleutel van de toegangspoort, want die gaat om 22.00 uur onverbiddelijk op slot. Omdat we nog geen Bulgaars geld hebben om een metroticket aan te kopen, leent hij spontaan een briefje van 10 Lev (5 €).

De metro nemen in Sofia is vrij eenvoudig. Er zijn slechts 2 metrolijnen: een rode en een blauwe. De gratis app “Metro Sofia” downloaden op de GSM is nuttig. De app bevat een eenvoudig maar handig metroplan. Een dagticket kost 4 Lev (2 €). De eerste metrorit brengt ons rechtstreeks naar het stadscentrum (halte Serdika). We slenteren over de autovrije Vitosha Boulevard. Het is een belangrijke winkelstraat waar alle grote merken  vertegenwoordigd zijn. Het winkelparadijs wordt afgewisseld met bars en restaurants en… een vrijdagse klimaatmars van jongeren.

Sofia5

De lukrake wandeling door het stadscentrum brengt ons aan het wereldberoemde Ivan Vazov nationaal theater. Het gebouw staat midden in de stad en grenst aan de stadstuinen.

Sofia4

In de Nationale Theatertuin is het druk. Er zijn feestelijkheden aan de gang, al begrijpen we niet wat er gevierd wordt. Er staan kraampjes met plaatselijke specialiteiten en er wordt gedanst. Het is een leuke meevaller.

Sofia3

We sluiten de eerste dag in het stadscentrum af met een etentje op de Vitosha Boulevard. Sofia is een grote stad met meer dan 1 miljoen inwoners. Er is meer tijd nodig om het centrum te verkennen. Met het ondertussen bemachtigde stadsplan, gaat het morgen wellicht iets vlotter om de interessante plekjes te ontdekken.

 

 

4 gedachtes over “Sofia, deel 1

 1. Weer een super ervaring , geniet ervan , wij gan dit jaar serieus moeten inkorten , mamma van ria (99) zwaar ontstoken been ,dus afwachten of e kunnen vertrekken , maar ik trost me met jullie verhalen xxxx en als je terug bent Ingrid zeker langskomen he

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi land Bulgarije. Kan je verzekeren dat er veel wegen zijn waar je een vignet moet voor hebben ook nog hobbelen is.
  Rond Varna is het “stenen woud” (Pobiti Kamani) zeker de moeite om te bezoeken.
  Groetjes,
  Myriam

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat heb je een heerlijke stijl van schrijven je sleurt je lezer mee in jouw/jullie avontuur op 4 wielen. Ik geniet van elke post van je. Ook al zal ik ws nooit naar die bestemming gaan, ik geniet van de manier waarop alles omschreven word en lift zo stiekem mee. Ik zou zeggen bundel deze verhalen in een boek. Zoveel waardevolle informatie over route, overnachting, cultuur en nog meer. Succes met de reis ik lees mee

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s