Sofia deel 2

25 mei 2019: Sofia 0 km

We zijn klaar voor een dagje Sofia-hoppen. In de reisgids staan verschillende wandelingen vermeld, gerangschikt volgens interesses. Er zijn wandelroutes langs musea, beroemde gebouwen, kerken, parken en winkelgelegenheden. Wij kiezen voor het laatste parcours in combinatie met af en toe wat anders, als het ons pad kruist.

Zoals bijna alle grote steden heeft Sofia ook een aantal markten die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij beginnen in de centrale markthal waar een 100-tal winkeltjes onderdak vinden op 3 verdiepingen. Het gebouw is een mooi staaltje architectuur uit het begin van de 20ste eeuw. Aan de binnenkant ziet alles er hip en modern uit.

Sofia6

Tegenover de centrale markthal ligt de Banya Bashi moskee. Het is een van de oudste moskeeën van Europa. Het uitzonderlijke van deze moskee is dat ze over thermale bronnen heen gebouwd is. De vertaling van  Banya Bashi betekent letterlijk “vele baden”. We nemen een kijkje binnenin het gebedshuis.

Sofia8

Vanaf de moskee is het een klein ommetje naar de Leeuwenbrug, de bekendste brug van Sofia, versierd met 2 bronzen leeuwen aan elke kant. De brug maakt de verbinding met het stadscentrum vanaf het centrale station. Ze  loopt over de Vladya rivier, die ondanks de vele regen van de laatste weken bijna droog staat.

Sofia12

We bezoeken vervolgens de vrouwenmarkt. Dit is de grootste markt van Sofia. Hier winkelt de gewone Bulgaar. Het is een allegaartje van kraampjes en kleine mini-winkeltjes. Naast groenten, fruit en kruiden worden er ook kleding en andere benodigdheden aan de man gebracht aan zachte prijzen. Een gedeelte van de marktplaats is overdekt. Deze markt bestaat al 130 jaar. Het is leuk om er rond te slenteren en de Bulgaarse cultuur op te snuiven.

Wie in Sofia op trot is, komt hier en daar gegarandeerd enkele attractieve en mooi onderhouden parken tegen. Ze dienen als ontspanning voor de inwoners. Wij doorkruisen verschillende van deze parken tijdens onze stadswandeling. In en rond de parken zijn allerlei aanlokkelijke voorzieningen voor groot en klein. De Bulgaren profiteren daardoor massaal van de groene zones in het centrum.

We sluiten de toeristische wandeling af met een bezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal. Het is een indrukwekkend gebouw dat opgetrokken is aan het einde van de 19de eeuw om de gevallen soldaten van de Russisch – Turkse oorlog te eren. De kathedraal is gratis te bezoeken, maar wie foto’s wil nemen betaalt 10 Lev (5 €).

Sofia19

We eindigen met een etentje op de Vitosha Boulevard. Voor Caroline is het haar laatste avondmaal in Bulgarije. Morgen vliegt ze naar huis en trek ik weer alleen verder.

6 gedachtes over “Sofia deel 2

  1. Ik zie tussen de dikke wolken , af en toe toch de zon moeite doen. Ga maar rap naar Turkije daar is de zon van de partij. Hier in Geel Frinket foodtruck festival en heel veel volk. En ze hebben het weer mee gehad. Gr en genieten

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig verhaal, ik zou er zo instappen. De leeuwen op de brug lijken erg op de leeuwen op één van de bruggen in Budapest ( leeuwen trekken altijd op elkaar zie ik je denken)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s