Sofia deel 2

25 mei 2019: Sofia – Sofia 0 km

We zijn klaar voor een dagje Sofia-hoppen. In de reisgids staan verschillende wandelingen omschreven, gerangschikt volgens interesses. Er zijn wandeltrajecten langs musea, beroemde gebouwen, kerken en parken. Wij kiezen voor de stedelijke handelsroute door Sofia, in combinatie met af en toe andere toevalligheden die ons pad kruisen.

Zoals bijna alle grote steden heeft Sofia ook een aantal markten die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij beginnen bij de centrale markthal waar een 130-tal winkels onderdak vinden, verspreid over 3 verdiepingen. Het gebouw is een mooi staaltje architectuur uit het begin van de 20ste eeuw. De hal werd geopend in 1911 en was toen de grootste overdekte handelsplaats van Oost-Europa. Aan de binnenkant ziet alles er hip en modern uit.

Sofia6

Tegenover de centrale markthal ligt de Banya Bashi moskee. Het is een van de oudste moskeeën van Europa. Het bijzondere aan deze moskee is dat ze over thermale bronnen heen gebouwd werd. De vertaling van de naam Banya Bashi is toepasselijk. Het betekent “vele baden”. We nemen een kijkje binnenin het gebedshuis. Verfijnde kalligrafie met teksten uit de Koran versieren het interieur. Het is de Ottomaanse architect Mimar Sinan die het gebouw ontwierp in 1576. Hij bouwde ook de Blauwe Moskee in Istanbul.

Sofia8

Vanaf de moskee is het een kleine omweg naar de beroemde Leeuwenbrug. De bekendste brug van Sofia is versierd met 2 bronzen leeuwen aan elke kant. De brug maakt de verbinding met het stadscentrum vanaf het centrale station. Ze loopt over de Vladya rivier, die ondanks de vele regen van de laatste weken bijna droog staat.

Sofia12

De vrouwenmarkt is een van de belangrijkste handelsplaatsen van Sofia. Deze markt bestaat al 130 jaar.  Het is meteen de grootste bazaar van de stad. Hier winkelt de gewone Bulgaar. Het is een allegaartje van kraampjes en mini-winkels. Naast groenten, fruit en kruiden worden ook kleding en andere benodigdheden aan de man gebracht. Zowat alles is hier verkrijgbaar aan betaalbare tarieven. Het is de kunst om een goede prijs te bedingen voor de handelswaar. Een gedeelte van de marktplaats is overdekt. Het is leuk om er rond te slenteren en de Bulgaarse cultuur op te snuiven.

Wie in Sofia op trot is, komt hier en daar gegarandeerd enkele attractieve en mooi onderhouden parken tegen. De groene zones zijn aangelegd ter ontspanning voor de inwoners. Wij doorkruisen verschillende van deze plantsoenen tijdens de stadswandeling. In en rond de parken zijn allerlei aanlokkelijke voorzieningen voor groot en klein. Picknickzones, speeltuinen en fitnesstoestellen zijn schering en inslag. De Bulgaren en toeristen maken gretig gebruik van de beschikbare infrastructuur.

We sluiten de toeristische wandeling af met een bezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal. Het is een indrukwekkend gebouw dat opgetrokken is aan het einde van de 19de eeuw om de gevallen soldaten van de Russisch – Turkse oorlog te eren. De kathedraal is gratis te bezoeken, maar wie binnenin foto’s wil nemen, betaalt 10 Lev (5 €).

Sofia19

We eindigen voor de tweede dag op rij met een etentje op de Vitosha Boulevard. Voor Caroline is het haar laatste avondmaal in Bulgarije. Morgen vliegt ze naar huis en trek ik weer alleen verder.

Advertentie

6 gedachtes over “Sofia deel 2

  1. Ik zie tussen de dikke wolken , af en toe toch de zon moeite doen. Ga maar rap naar Turkije daar is de zon van de partij. Hier in Geel Frinket foodtruck festival en heel veel volk. En ze hebben het weer mee gehad. Gr en genieten

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig verhaal, ik zou er zo instappen. De leeuwen op de brug lijken erg op de leeuwen op één van de bruggen in Budapest ( leeuwen trekken altijd op elkaar zie ik je denken)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s