Obzor

28 mei 2019: Obzor – Obzor 0 km

Obzor is een kleine badplaats aan de Zwarte Zee, midden tussen 2 grote luchthavensteden van Bulgarije, nl Varna en Bourgas. Het inwonersaantal is beperkt tot iets meer dan 2000. Het stadje is een van de favoriete vakantiebestemmingen voor Bulgaarse toeristen, al is het Engels, het Duits en zelfs het Nederlands ook niet ver weg. Het Nederlands komt van onze noorderburen. Belgen zijn onvindbaar. De Belgische bieren daarentegen zijn wel goed vertegenwoordigd.

Obzor9

In de zomermaanden bruist het van de toeristen. Het inwonersaantal wordt in een klap meermaals verdubbeld. De kustlijn is volgebouwd met grote en grotere hotels, netjes naast elkaar. Alle hotels hebben een fraai zwembad aan het strand. Ze zijn bereikbaar via mooi aangelegde wegen, die doodlopen aan een security-hokje. De “hotelkant” van Obzor verkennen per fiets is niet evident.  Deze “staatsgevaarlijke” fietser moet steeds weer omkeren van de hotelbewakers. Er zijn amper restaurantjes of andere toeristische geneugten vindbaar. Vermoedelijk zijn het all-inclusive hotels. Moe omgedraaid, fiets ik naar de andere kant van Obzor. Daar vind ik een klein centrum met enkele terrassen, winkeltjes en een park met de restanten van een oude tempel.  Onderstaande Bulgaarse dames in nationale klederdracht poseren er net voor een fotoshoot.

Obzor4

In dit park woonde ik gisterenavond de dansvoorstelling “Dance of the Wind” bij. De affiche, die ik opmerkte tijdens mijn strandwandeling kondigt een Bulgaars folklorespektakel aan. Op de poster lijkt het een groot dansgezelschap. In werkelijkheid bestaat de groep uit 2 heren en 3 dames. De dansers swingen een uur de ziel uit hun lijf voor een beperkt publiek. Ondanks het kleinere gezelschap is het mooi om te zien. Ik moet zelfs even mee huppelen op het podium, al zijn daar gelukkig geen directe of indirecte bewijzen van.

Obzor8

Obzor5

Op toeristisch vlak is er in Obzor maar weinig commercieels uitgebouwd. In de omgeving zijn enkele bezienswaardigheden die ik graag wil bezoeken. Er worden geen excursies aangeboden door lokale ondernemingen zoals in de meeste andere toeristische oorden. Een uitstap naar Nesebar, 40 km verderop lijkt interessant. Omdat de bus, inclusief luifel netjes geïnstalleerd is, is het niet handig om deze te gebruiken voor de trip. De  Uber-app is een alternatief, maar dat levert in deze contreien  ook geen vervoer op. Het vraagt wat meer creativiteit om Nesebar te bereiken. Op Camping Zora komt net vandaag een rondtrekkende groep kampeerders aan van de Nederlandse ANWB. Ik trek mijn stoute schoenen aan en vraag of het mogelijk is om morgen mee te liften in hun gereserveerde autobus naar Nesebar. In principe mag het als er voldoende plaats is. Wordt vervolgd…

Advertentie

8 gedachtes over “Obzor

  1. Ik hoor het, je verveelt je geen moment. Ik hoop dat je met de Nederlanders met de bus meekan. Ik wens je alvast nog heel veel reisplezier toe.

    Like

  2. In Varna ben ik lang geleden ook is geweest !!! Ik herinner mij wel dat het communisme daar nog heel hard aanwezig was !! Daar was toen destijds ook een enorm grote discotheek ! Weet niet of die nog bestaat !!! Is het daar nog goedkoop of is da ondertussen toch wel aangepast !!!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s