Rare vogels rond Bursa

1 juni 2019: Erdek – Bursa 142 km

Het traject van Erdek naar Bursa bedraagt in feite slechts 116 km. Bursa is een van de grootste steden van Turkije met meer dan 1 miljoen inwoners. Alhoewel deze metropool zeker zijn bezienswaardigheden heeft, ben ik niet van plan om ze te bezoeken. Het is eerder uit noodzaak dat ik me in de drukte waag. De overnachtingsmogelijkheden op weg naar Cappadocië zijn beperkt en in Bursa is een camping. Mijn interesse gaat meer uit naar de verborgen juweeltjes onderweg.

Het Kuscenneti Milli Park is er eentje van. Het beboste park ligt rond een groot meer in moerasgebied.

IMG_2180

Het is de ideale habitat voor honderden vogelsoorten waaronder aalscholvers, pelikanen, ooievaars, reigers en flamingo’s. In het natuurgebied staat een vrij toegankelijke toren om vogels te spotten.

Ik ontmoet er Bayhan, een fervent vogelspotter. Naast camouflagekledij draagt hij een eveneens gecamoufleerde mega grote camera met zich mee. De man luistert aandachtig naar de twitterende vogelgeluiden en weet zo welke vogels zich waar bevinden. Hij spreekt een beetje Engels en toont enkele verborgen prachtexemplaren die eerder niet zichtbaar waren voor mijn ongeoefend oog. Bayhan is een uitstekend fotograaf. Hij laat me graag zijn collectie uitzonderlijke beelden zien van roofvogels in de vlucht, die net een prooi te pakken hebben.

Foto: Bayhan Kaplangiray

Hij probeert me duidelijk te maken over welke vogels het gaat, maar dat begrijp ik niet allemaal. Het klinkt in het Turks enigszins anders dan mus en merel.

Hoog in de “vogeltoren” wordt het achterliggende meer zichtbaar met honderden pelikanen. Het is een prachtig zicht. Het Kuscenetti Milli Park is meer dan een bezoek waard. De toegang is helemaal gratis.

De tweede tussenstop moet niet onderdoen voor de eerste. Het Uluabat meer ligt net voor Bursa. Ook hier voelen uitzonderlijke vogels zich thuis. Het meer is omringd door traditionele dorpjes zoals Golyazi. Aan de rand van het dorp is een betalende parking aan het water. Er worden boottochtjes georganiseerd door het riet en rond het dorp. Dank zij mijn verrekijker zie ik wat er hoog in de lucht gaande is.

Naast de vliegende beestjes zijn er ook zwemmende soorten. Af en toe kronkelt er een waterslang aan de oppervlakte. Ik ben niet snel genoeg om er eentje te portretteren. Het bootje vaart rond Golyazi en keert dan terug naar de parking.

Voor de nacht verblijf ik op Misi Kamping Nilüfer in de rand van Bursa. Het is een bewaakte stadscamping naast de grote weg. Het sanitair is prima in orde. Het wordt weer tijd om de was en de plas te doen. Naast het kampeerterrein is een ruim restaurant met WiFi, waar ik me met mijn laptop installeer om mijn verrassende dag op digitaal papier vast te leggen.

Route van Erdek naar Bursa
Advertentie

4 gedachtes over “Rare vogels rond Bursa

  1. Respect Ingrid , mooie verhalen , jij bent echt een vrouw met b…. aan je lijf er zouden het er jou niet veel nadoen . Geniet er nog van , ik geniet mee van op afstand .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s