Spoken in Kayaköy

10 juni 2019: Kayaköy (Fethiye) 0 km

Achter het stadje Kayaköy schuilt een apart verhaal. Ik ga op zoek naar bijzonderheden. Een uitgebreide wandeling leert me dat de stad uit 2 delen bestaat: een bewoond en een bijna onbewoond stuk. Gisteren maakte ik kennis met het eerste gedeelte. Deze keer wandel ik voorbij de hotels, restaurants en souvenirwinkels.

Kayaköy was begin vorige eeuw de grootste stad in de regio met als voornaamste inwoners orthodoxe Griekse christenen. Grieken en Turken leefden er vredig naast mekaar. Het oord was gekend onder de naam Levissi. In Griekenland was er eenzelfde scenario. Sommige Griekse steden werden bewoond door Turkse moslims. In 1923, na het bloedvergieten in de Grieks – Turkse oorlog, volgde een verplichte wederzijdse volksverhuizing, overeengekomen tussen beide landen. Het bizarre akkoord was gebaseerd op de religieuze identiteit van de bevolking en werd officieel ondertekend in Lausanne. De Griekse families in Kayaköy verhuisden gedwongen naar hun land van herkomst, ook al was er geen binding meer. Alhoewel het indertijd de bedoeling was dat de huizen in de verlaten stad zouden ingenomen worden door Turkse Grieken, gebeurde dat om een of andere reden niet. Kayaköy werd een verlaten stad, die door gebrek aan bewoning en onderhoud stilaan veranderde in een spookstad.

Kayaköy2

In 1957 werd de regio rondom Fethiye zwaar getroffen door een aardbeving. De stad die al in verval was, werd nog verder beschadigd. De Turken uit de omgeving bouwden hun eigen huizen weer op met materiaal dat ze vonden in de leegstaande huizen. Al deze geschiedkundige gebeurtenissen samen maakten van Kayaköy een griezelige, verlaten spookstad.

Kayaköy7

De honderden huizen, 12 kapellen, 2 kerken en enkele scholen tegen de bergwand vormen tegenwoordig een groot openluchtmuseum. Mits betaling van 6 TL (1 €) slenter ik enkele uren tussen de ruïnes met zijn uitgestorven, ongelijk geplaveide paden.

Kayaköy5

Kayaköy8

Na het bezoek aan het oude Kayaköy nestel ik me op een strandstoel aan het zwembad van de camping. Morgen neemt het mooie weer even een pauze. De Turkse weerberichten voorspellen hevige onweders. Het is de hoogste tijd om nog even van de zon te genieten.

Advertentie

4 gedachtes over “Spoken in Kayaköy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s