Baai van Kultak

11 juni 2019: Kayaköy – Kultak 151 km

De Turkse weersvoorspellingen zijn vergelijkbaar met de Belgische. Ze zijn veranderlijk. In plaats van de aangekondigde onweders, schijnt de zon opnieuw. Ik ben er niet rouwig om. Ondanks de weersverandering blijf ik bij mijn plan om verder te rijden. Mijn laatste reisgezelschap komt er bijna aan. Gunter, alias den Tuur landt op 14 juni in Bodrum. Dat is net op tijd want de buscamper heeft hier en daar wat nazicht nodig en mijn technische capaciteiten zijn niet zo goed ontwikkeld als die van hem.

Onderweg word ik voor de eerste keer aangehouden door een Turkse politiepatrouille. Ik ben benieuwd naar hun aanpak maar het blijft een vraagteken. Ik mag onmiddellijk verder rijden. Van horen zeggen vernam ik al dat buitenlandse toeristen nauwelijks gecontroleerd worden. Dat wordt bij deze bevestigd.

Ik rijd naar de baai van Kultak. Er is weinig informatie te vinden op het wereldwijde web over dit stukje Turkije. Mijn enige doel is wat korter bij Bodrum geraken en verder zie ik wel. Op de D400 richting Bodrum sla ik in Akayaka linksaf richting Kultak. Het is nog 25 km tot mijn bestemming.  De GPS geeft nog een uur rijtijd aan. Dat belooft. Alhoewel Kultak aan een zeer mooie baai ligt, is de weg ernaartoe minstens even verrassend. De route ligt vlak naast de zee tegen een bergwand. Het wegdek is niet overdreven smal en in vrij goede staat. De ruw gevormde tarmac zorgt echter opnieuw voor een “rammelscenario”.

Kultak3

De toegestane snelheid is 50 km per uur, maar dat is omwille van de bochtige omloop onbegonnen werk. Het uitzicht is geweldig en vraagt om een aantal tussenstops.

Kultak1

De steile hellingspercentages worden afgewisseld met ietwat vlakkere stukken. Er zijn onderweg verscheidene terrasjes en mini-restaurantjes die met primitieve middelen de hongerige reizigers van drank en voedsel voorzien. Het oogt erg rommelig, maar de thee die geserveerd wordt, smaakt even lekker dan elders.

Kultak2

Kultak4

Mijn overnachtingsplek ligt helemaal op het einde van de baai van Kultak. Ik moet opnieuw een stuk off-road.

Kultak7

De naam van de camping is onduidelijk, maar de plaats maakt deel uit van restaurant Doga. Het kamperterrein heeft geen website. Het is even zoeken naar een plekje op het ongelijke en zanderige terrein. Vertrekken wordt morgen alvast een belevenis op de smalle, hellende en oneffen ondergrond. Na aankomst ga ik op verkenning. De baai van Kultak is prachtig. Ze is omsingeld door restaurantjes en enkele kleine supermarktjes. Het smalle kiezelstrand is ingericht met een lange rij strandstoelen die voornamelijk bevolkt worden door Turkse toeristen.

Kultak8

Hier en daar maken vissers hun netten schoon.

Kultak6

Er wordt amper Engels gesproken. Maar elke Turk spreekt de taal van tavla. In een van de strandbarretjes maak ik kennis met Michael. Hij is een werkloze barman want er zijn momenteel geen klanten. Michael spreekt een paar woorden Engels maar een spelletje tavla slaat hij niet af. Ondanks het taalprobleem genieten we beiden van het spel. En in geval van nood is er steeds Google translate… Einduitslag: België 5 – Turkije 4. Spannende bedoening.

Kultak10

7 gedachtes over “Baai van Kultak

  1. Ik ken da ook ni tavla , goe gedaan gewonnen !
    Als ik allemaal lees waar the road ? Je allemaal brengt … is uw tuuteke versleten tegen da ge thuis komt! Met den onze is da ne nogo😂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s