Atatürk in Bigali

20 juni 2019: Tevfikiye – Alexandroupolis  (Griekenland) 245 km

Het is de bedoeling om Griekenland te bereiken. Volgens de GPS is de route slechts 3,5 uur rijden. Enkele hindernissen overwinnen is noodzakelijk. De gps houdt geen rekening met de tijdsduur die de ferry van Canakkale naar Kilitbahir en de grensovergang van Turkije naar Griekenland in beslag nemen. Het wordt spannend. Ondanks het onvoorspelbare tijdsbestek, willen we toch nog iets zien. De Sarikiz Tepesi-top, die behoort tot het Kazdaglari Milli Park, op een hoogte van 1574 meter lijkt wel wat. Deze plek is net na de overzet van de ferry te bereiken. Er is geen file in afwachting van de oversteek. Dat is een meevaller.

Turkije verlaten1

Jammer genoeg weet de GPS niet waarheen. Het dichtst bijzijnde dorp is Bigali. Laten we dat maar proberen. De bruingekleurde richtingaanwijzers die de bezienswaardigheden aanduiden in Turkije, zullen ons ter plekke wel naar de bergtop leiden. Dat is het uitgangspunt. Niets is minder waar. We eindigen per ongeluk in de dorpskern van Bigali en die is op zijn minst verrassend.

Turkije verlaten2

Bigali lijkt een keuterdorp met een beperkt aantal inwoners maar het straalt een zekere trots uit. Het dorp kleurt rood van de nationale vlaggen. De talrijke foto’s van Mustafa Kemal Atatürk zijn overal aanwezig.

Turkije verlaten3

Mustafa Kemal Atatürk is een van de belangrijkste personen uit de nationale geschiedenis van Turkije. Hij is in feite de grondlegger en stichter van de seculaire republiek Turkije. Tijdens WO I speelde hij aan de zijde van de Duitsers een belangrijke rol in de overwinning van de Slag om Gallipoli.  Hier komt het dorp Bigali in beeld. In april 1915 settelde hij zich hier gedurende een korte periode om militaire oefeningen te dirigeren. Het huis waar de grote leider verbleef, is nu omgetoverd tot het Mustafa Kemal Atatürk-museum. Het is gratis te bezoeken.

Turkije verlaten4

Atatürk werd na de oorlog president van Turkije en onderscheidde zich door afstand te nemen van het verleden. Hij nam verscheidene drastische beslissingen waaronder de scheiding van kerk en staat, gratis basisonderwijs en het vrouwenkiesrecht. De man stierf in 1938 op 57-jarige leeftijd aan levercirrose, althans volgens de officiële versie. De complottheorieën dat hij zou vergiftigd zijn, doen de dag van vandaag nog steeds de ronde. Hij laat in ieder geval heel wat erfgoed na. Het verrassende bezoek aan Bigali eindigt op een terras om de prille info te laten bezinken.

De grensovergang van Turkije naar Griekenland zorgt niet voor onaangename verrassingen. De onbetaalde tolweg wordt niet aangerekend. De grensoversteek verloopt ongestoord.

De avond brengt ons naar Municipal Campsite Alexandroupolis (http://www.tieda.gr/en/).  Het is een drukke camping aan het strand met alle nodige voorzieningen. Het verschil met de Turkse, kleinere campings wordt meteen duidelijk. Dit is een toeristische zone met veel kampeerders. Alle nationaliteiten zijn aanwezig. De strandbedden liggen volgepropt met Europeanen en in de strandbar heerst een drukke bedrijvigheid. We zijn het niet gewoon om in de rij te staan voor drankjes.  De sfeer is meteen commerciëler. Het is een beetje wennen…

Route Tevfikiye – Bigali – Alexandroupolis
Advertentie

Een gedachte over “Atatürk in Bigali

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s