Naar Olympia

25 juni 2019: Athene – Olympia 288 km

Niet alleen in België is het warm. De temperaturen in Griekenland lopen op tot 35 graden en meer. Het is niet duidelijk of er sprake is van een hittegolf. De Grieken zijn eraan gewoon, zeggen ze. ’s Nachts daalt de temperatuur amper onder de 30 graden. In het busje is geen airco. Onder het thema “creatief reizen” zoek ik alternatieven. De flesjes water uit de ijskast krijgen een andere functie dan gewoonlijk. Door ze rond me te leggen voor het slapengaan, creëer ik mijn eigen airco. Het werkt echt.

Het Griekse Olympia is een fascinerende bestemming voor elke sportliefhebber. Hier ontstonden de legendarische Olympische Spelen zoals we ze nog steeds kennen. Elke 4 jaar wordt op deze plek de olympische vlam ontstoken om vervolgens de weg af te leggen naar de plek waar het evenement plaatsvindt. De rit van Athene naar Olympia is een langdurige route zonder tolwegen. Mijn “reistijd” geraakt stilaan op. Ondanks de gepeperde prijzen van Griekse betaalwegen voor voertuigen hoger dan 2.20 m, kies ik toch voor de dure weg. Het vertrek van Gunter vergt op dat vlak enige aanpassing. Aan de tolpoortjes op weg naar Olympia kan cash betaald worden. Zonder zijn hulp is het elke stop scharrelen naar geld. Ik kom iedere keer dat ene muntje tekort om gepast te betalen. De briefjes en muntjes fladderen net buiten mijn bereik en het is snel een rommeltje naast me.

Olympia1

Camping Alphios (https://www.campercontact.com/nl/griekenland/peloponnesos/olympia/42144/camping-alphios) in Olympia wordt mijn nieuwe thuis voor de komende 2 nachten. De camping ligt in bergachtig gebied, op 1 km wandelafstand van de bezienswaardigheden in Olympia. Er is een mooi zwembad dat bij dit weer erg aanlokkelijk is. Ik maak er meteen gebruik van.

Olympia2

Moeder en dochter runnen samen het kampeerterrein. Deze laatste ontvangt me bij aankomst. Ze maakt de nodige tijd om me wegwijs te maken. Bij de vraag hoe ik bij het oud olympisch stadion geraak, observeert ze me van kop tot teen. De conclusie volgt snel: ” Je ziet er atletisch genoeg uit om er te voet geraken. Het is slechts 1 km, maar zeer stijl. Voor degenen die er niet geraken, bel ik een taxi. Dat kost 5 €.” Dit lijkt een verdoken compliment dat meteen om een test vraagt. De archeologische site van Olympia is op dit uur niet meer toegankelijk, maar het nabijgelegen dorp wel. Olympia telt slechts 1500 inwoners. Bijna iedereen leeft van het toerisme. Ik ga op verkenningstocht. De weg ernaartoe is inderdaad steil. Ondanks het laffe, hete weer geraak ik er zonder problemen. De bergachtige omgeving is mooi.

Olympia3

Op de hoofdweg, vlakbij het opgravingsterrein liggen restaurants, souvenirwinkels en juwelierszaken. In een van de restaurants neem ik een culinaire pauze die net iets te lang duurt. De regen valt plots met bakken uit de hemel. De verkoelende douche op de terugweg naar de camping is welkom. Ook de Grieken wachten op verfrissing. De regen die in aanraking komt met het tarmac, verdampt snel en stijgt als stoom weer op. Het is een raar zicht. Met warme voeten en een fris hoofd kom ik weer aan op Camping Alphios, helemaal voorbereid voor de olympiade van morgen.

Route van Athene naar Olympia 
Advertentie

5 gedachtes over “Naar Olympia

  1. Altijd sportief geweest, en ik als vroegere mede-tafeltennister kan het weten..Allez toen toch hé Ingrid 😜 veel succes in DE stad der OS 🏆

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s