26 juni 2019: Olympia 0 km
Om de ergste hitte voor te zijn, bezoek ik vroeg in de ochtend de bakermat van de Olympische Spelen. Een combi-ticket kost 12 €. Naast de archeologische site geeft het gebundelde ticket ook toegang tot het Olympisch Museum en het Archeologisch Museum. Dat zijn 3 vliegen in 1 klap. Het voormalig olympisch dorp was oorspronkelijk een religieus centrum waar toevallig sportwedstrijden werden gehouden. Het werd pas in 1875 blootgelegd door Duitse archeologen. Het waardevolle geschiedkundige terrein is logischerwijs Unesco Werelderfgoed. In 2011 ging het gebied bijna in vlammen op door hevige bosbranden. Vermits bijna alle inwoners van Olympia leven van het dagjestoerisme aan de oude site, zit de schrik er sindsdien goed in. Om een nieuwe catastrofe te vermijden, houden reuze-sproeiers de beboste, bergachtige omgeving continue nat. Ons eigen Manneken Pis kan hier op hoogtestage komen.
Net voorbij Camping Alphios staat de hele dag een bemande brandweerwagen klaar om in te grijpen indien nodig. De vuurbestrijders zitten overdag berustend op een stoeltje naast hun voertuig in afwachting van een mogelijk noodscenario. Geduld is een schone deugd…
Ik bezoek eerst het openluchtmuseum. Oud Olympia was geen permanent bewoonde stad, maar zoals eerder vermeld een religieus centrum. Het heiligdom verklaart de aanwezigheid van religieuze tempels, waaronder de Tempel van Zeus. Om de 4 jaar wordt hier nog steeds de olympische vlam ontstoken om vervolgens naar de uitverkoren olympische stad af te reizen.
In 776 v.C. vonden de allereerste Olympische Spelen plaats en werden de eerste winnaars vereeuwigd op een stenen uitslagenbord, te bezichtigen in het Archeologisch Museum. De laureaten kregen als overwinningstrofee een olijfkrans. Van medailles was nog geen sprake. De organisatie wilde een alternatief bieden aan oorlogsgeweld. Tijdens de spelen moesten alle wapens zwijgen, een filosofie die tot op heden vruchteloos nagestreefd wordt.
Oorspronkelijk was een stadionloop over een afstand van 192 m de enige sportwedstrijd. Later werd dit uitgebreid met vuistgevechten en wagenrennen. Deelname werd beperkt tot ongehuwde mannen. Vrouwen werden helemaal geweerd, zelfs als supporter. Ongehoorzame dames die stiekem toekeken, riskeerden de doodstraf. De archeologische site ligt er afgebrokkeld bij. Het vergt enige verbeelding om de grootheid van weleer voor te stellen. Nochtans is de atleteningang van het stadion vrij intact gebleven. Jaren na datum kan ik eindelijk ongestraft mijn entree maken in de olympische arena.
Het stadion zelf stelt niet veel voor. Het is een grote zandvlakte waar zelfs geen tribune aan te pas komt. Enkel de juryleden beschikten over stenen zitjes. Tienduizenden mannelijke toeschouwers juichten de atleten toe vanaf de hellende flanken.
De grote archeologische site bevat , zoals het een olympisch dorp betaamt complexe voorzieningen waaronder oefenterreinen voor sportlui, badhuizen, een raadsgebouw voor het olympisch comité en het prytaneion waar de winnaars feestelijk werden onthaald.
In het Archeologisch Museum zijn de gerecupereerde beeldhouwwerken van het voormalig olympisch dorp te bekijken. Hermes van Praxiteles en Nikè van Paionios zijn er in al hun glorie te bewonderen.
In het Olympisch Museum wordt tenslotte dieper ingegaan op de geschiedenis van de Olympische Spelen. Het begin van de spelen, de organisatie ervan, vrouwen en sport, zijn thema’s die aan bod komen.
Na 15000 stappen op de teller is het welletjes geweest. Mijn enige imaginaire olympische deelname zit erop. Ik klim in de verzengende hitte weer naar mijn hoger gelegen thuisbasis, Camping Alphios. De rest van de dag zijn zwemmen, een wijntje drinken, lezen en schrijven mijn belangrijkste bezigheden.
Vorig jaar was het zo heet dat wij alleen het koele en trouwens prachtige museum hebben gedaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel herkenbaar, vorig jaar identiek gedaan.
LikeGeliked door 1 persoon