Praag

3 september 2019: Pilsen – Praag 85 km

Pilsen verlaten tijdens het ochtendspitsuur is geen goed plan. Het verkeer sleept zich stapvoets voort en ik zit er middenin. Praag is slechts 85 km ver, althans de camping die ik uitgekozen heb. Het oude stadscentrum is nog eens 20 km verder. Als de verkeerschaos in Pilsen achter me ligt, gaat de rit gelukkig een stuk vlotter. Omstreeks 11 uur parkeer ik mijn busje in de buitenwijken van Praag op Camping Drusus (http://www.campingprague.net/). Niets verraadt dat er even verderop een grootstad met meer dan een miljoen inwoners is. De camping ligt in een groene oase aan de stadsrand. Bij het inchecken wordt meteen alle mogelijke informatie verstrekt om Praag te bezoeken. Er zijn folders in (bijna) alle talen beschikbaar. Op de receptie verkoopt men dagtickets voor het openbaar vervoer, die gelden voor bus, tram en metro. Hier kan men in België een puntje aan zuigen. Een dagticket kost 110 CZK (4,25 €) en is 24 uur geldig vanaf het eerste effectieve gebruik.

De bushalte is slechts 200 m van de camping verwijderd en ik ga meteen op verkenning. De bus- en metroroute duurt normaal slechts een half uurtje, maar het eerste rendezvous met het Praagse openbaar vervoer is een tegenvaller. Bus 174 vertrekt net voor mijn neus. Op het middaguur betekent dat een uur extra wachttijd. In het gezelschap van een bejaard koppel, die elkaar geanimeerd internet-les geven op de smartphone, breng ik de komende 60 minuten door. De enige woorden die ik begrijp zijn WiFi, internet, Facebook en Whatsapp.  Het openbaar vervoer avontuur verloopt verder feilloos en 1,5 uur later sta ik in het oude stadscentrum.

Praag 1

Het oude marktplein gaat door als een van de mooiste pleinen van Europa. Ik kan het alleen maar beamen. Een van de topattracties is ongetwijfeld het oude raadhuis met zijn astronomische klok. Het is de oudste klok ter wereld van zijn soort die nog werkt. Het antieke reuze uurwerk duidt een veelvoud van “tijden” aan, nl het uur van de dag, de maanden en seizoenen, de tekens van de dierenriem, de baan van de zon en de christelijke feestdagen. Bovenin de klok gaat een soort poppenkast schuil waar elk uur de 12 apostelen tevoorschijn komen. Dit mini spektakel wordt telkens door honderden toeristen bewonderd.

Praag 3

Vanaf het oude marktplein is het niet ver naar de beroemde Karelsbrug over de Moldau rivier. De 516 m lange brug dateert uit de 14de eeuw en verbindt de oude stad met de wijk Mala Strana. Het is er een drukte van jewelste. Het lijkt wel de meest populaire attractie van Praag. Het mooie uitzicht, de aanwezige kunstenaars, straatartiesten en souvenirkramen staan in ieder geval garant voor een leuke schuifelervaring.

Praag 4

Praag 5

Ik sluit de eerste dag in Praag af met een stadswandeling die me kriskras door het oude stadsgedeelte leidt. De statige oude gebouwen die winkels, café’s, restaurants, Thaise massagesalons en fastfoodstalletjes herbergen, kunnen me alvast bekoren. Morgen komt er nog een dag…

Route van Pilsen naar Praag
Advertentie

7 gedachtes over “Praag

  1. Leuk om te lezen. Al die info moet ik nog opzoeken om straks bij m’n foto’s te schrijven. Jij hebt het keurig en goed beknopt en duidelijk beschreven. Kan ik nog een voorbeeld aan nemen

   Geliked door 1 persoon

 1. Prachtig ingrid, even rechts hiervan is een mooi koffie en zo gebeuren in een bijzondere omgeving. Zie mijn blog.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s