Speciaal vervoer in Budapest

12 september 2019: Budapest – Budapest 0 km

Heidi komt vandaag naar me toe met het openbaar vervoer. Zugligeti Niche Camping, mijn huidige thuisbasis ligt in de heuvels buiten het stadscentrum. Vlakbij de ingang van de camping vertrekt een stoeltjeslift naar het hoogste punt van Budapest op 527 m. Het ongewone vervoermiddel zorgt voor een bijzondere reiservaring. Het traject is 1040 m lang en het hoogteverschil tussen de 2 haltes bedraagt 262 m. De klim naar de top van de Janosheuvel duurt een kwartier. De stoeltjeslift houdt halt op korte afstand van de Ezsebet Toren (Elisabeth Uitkijktoren), die in 1910 gebouwd werd en vernoemd naar de in Hongarije graag geziene keizerin Sissi. Op deze plek vertrekken enkele mooie wandelroutes. Wij bezoeken de toren, die vrij toegankelijk is voor het publiek. Het gebouw is 23,5 m hoog. Om het ultieme uitkijkpunt te bereiken, moeten de 101 treden eraan geloven.

Budapest 29

Boven is het genieten van adembenemende vergezichten over Budapest en de nabijgelegen gebieden. Bij helder weer kan men tot 80 km ver kijken en de bergtoppen van Slovakije ontwaren. Het is vandaag helder, maar de bergen blijven onzichtbaar. Het ligt misschien aan onze ogen.

Budapest 38

Ook tijdens de afdaling met de stoeltjeslift genieten we verder van het spectaculaire uitzicht.

Budapest 31

Budapest 30

Rond het middaguur komen we weer aan op de camping. Dat komt goed uit. Mijn spaghettisaus, die al 2 dagen klaarstaat voor gebruik wordt eindelijk verorberd. De campingmaaltijd zorgt voor voldoende energie voor de namiddagactiviteiten.

Budapest 32

Buslijn 291 brengt ons opnieuw naar het stadscentrum. We stappen uit aan de Margarethabrug, een van de 9 bruggen over de Donau die Budapest rijk is. De brug rust op 7 pijlers en is 607 m lang. Ze maakt in het midden de verbinding met het Margaretha-eiland in de Donau.

Budapest 33

Het eiland is een van de eerste stadsparken van Europa. Het park is populair omwille van de talloze recreatiemogelijkheden. De Margaretha-fontein valt als eerste op. De waterstralen dansen op maat van de muziek die door de luidsprekers rondom de waterfontein galmt. Op het plein voor de fontein zijn er fietsen en go-carts te huur.

Budapest 34

Margaretha-eiland vormt een groene oase in een grootstad als Budapest. Er is voor elk wat wils. Natuurliefhebbers kunnen terecht in de rozentuin of de Japanse tuin. Op de grasvelden onder de platanen zitten mensen in groepjes bij elkaar om te relaxen, uit te rusten of te picknicken.

Budapest 35

Er zijn diverse sportfaciliteiten. Naast het voetbalveld met atletiekpiste zijn er ook enkele zwembaden. Aan de rand van het eiland is een speciale atletiekbaan aangelegd over de gehele lengte voor hardlopers. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Zelfs een theater en een mini-dierentuin zijn voorhanden.  Na een ontspannen wandeltocht in het park, verlaten we het Marghareta-eiland opnieuw met openbaar vervoer. Er rijden bussen, maar het is ook mogelijk om de boot te nemen vanaf het eiland. Wie een ticket heeft voor het openbaar vervoer kan dit tijdens weekdagen ook gebruiken op de bootverbindingen die bij het stadsvervoer horen. Het is een goedkoop alternatief voor de vaak dure rondvaarten over de Donau. Heidi en ik navigeren mee op een lijnboot vanaf het Marghareta-eiland. Net zoals bij een georkestreerde, dure rondvaart, passeren alle bezienswaardigheden naast de Donau de revue.

Budapest 36

Na de stoeltjeslift, de bus en de boot rest ons enkel nog tram 2. Deze tramlijn is volgens de Hongaarse vervoersmaatschappij een van de mooiste ter wereld. Na allerlei soorten vervoer, kan een rit met de beroemde tram 2 er ook nog bij. De route staat garant voor schilderachtige uitzichten op de Donau en de heuvels van Buda. Het gevaarte rijdt rond het Hongaarse parlement zodat ook de achterkant zijn geheimen prijsgeeft. De tram is een manier om snel en goedkoop een belangrijk deel van de stad te zien. We stappen af aan de halte Nyugati Palyaudvar. Op dit punt kan Heidi rechtstreeks met de tram naar haar hotel en ik met de bus naar de camping. In de buurt van deze locatie zoeken we een restaurant om de dag culinair af te sluiten. Het is opnieuw donker bij het afscheid.

Advertentie

Een gedachte over “Speciaal vervoer in Budapest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s