Laatste dag Budapest

13 september 2019: Budapest – Budapest 0 km

Heidi ontpopt zich de laatste dag in Budapest tot een uitstekende gids. Ze koppelt een aantal interessante plekken aan elkaar in een wandeling door de stad en neemt me mee op sleeptouw. Ik vind het allemaal prima en volg. We spreken ’s morgens af bij Decathlon. De Hongaarse prijzen lijken iets goedkoper dan de Belgische, maar verder zijn de winkels identiek. We zijn er snel uitgekeken. Na het Decathlon-bezoek begint het echte wandelwerk.

Alhoewel we het Hongaarse parlementsgebouw de laatste dagen al een aantal keer vanuit verschillende hoeken en locaties gezien hebben, veraf of dichtbij, vanop het water en vanaf het land of vanuit de heuvels… trekken we er weer naartoe. Deze keer benaderen we het gebouw langs de achterkant. Die zijde is nog onbekend.

Budapest 41

Het fraaie gebouw dat uitgegroeid is tot symbool van de Hongaarse natie is dagelijks te bezoeken, behalve wanneer het Huis van Afgevaardigden onverwacht een zitting houdt. Vermoedelijk is dat vandaag het geval, want de poort blijft toe. In plaats van een  rondleiding binnenshuis beleven we live een officiële ceremonie van de parlementswachten. De ingestudeerde plechtigheid trekt veel toeschouwers.

Budapest 40

Budapest 39

Vervolgens wandelen we verder naar het Vrijheidsplein. Op deze plek stond op het einde van de 18de eeuw een grote kazerne. Tijdens de Hongaarse repressie werden hier veel Hongaren gevangen genomen en geëxecuteerd. Ook de toenmalige eerste minister onderging hetzelfde lot. Op het einde van de 19de eeuw moest de kazerne wijken voor de huidige invulling. Het plein is omsingeld door historische gebouwen zoals het beursgebouw, de Amerikaanse Ambassade en de Hongaarse Nationale Bank.

Budapest 50

Niet zo ver van het Vrijheidsplein ligt de Sint-Stefansbasiliek. De grootste kerk van Hongarije is gewijd aan Sint Stefan, de eerste christelijke vorst van Hongarije. In een speciaal gebouwde kapel, ligt zijn gemummificeerde hand als relikwie. De hand wordt jaarlijks op 20 augustus rondgedragen in de omliggende straten, om Sint Stefan’s sterfdatum te herdenken. Op het plein voor de basiliek is het vandaag markt. Er staan tientallen kraampjes met allerlei etenswaren. Het ruikt allemaal lekker, maar voor de lunch hebben we andere plannen.

Budapest 43

Via het Elisabethplein, een van de grotere groene zones van de stad gaan we op zoek naar lunch. Het reuzenrad is hier een opvallende trekpleister.

Budapest 45

Voor een middagsnack trekken we naar het Hard Rock Café. De keten heeft wereldwijd 185 café’s die jaarlijks door zo’n 80.000.000 mensen worden bezocht. Hard Rock Café Budapest bevindt zich midden in het winkelcentrum Váci op een werelderfgoed locatie. Daar is op dit moment niet veel van te zien omwille van de werkzaamheden die er aan de gang zijn. Een aantal panden zijn verstopt achter grote bouwstellingen.

Budapest 46

Váci utca is een van de belangrijkste autovrije winkelstraten in het centrum van Budapest. Er zijn veel restaurants en shops die voornamelijk gericht zijn op de toeristenmarkt. Na de lunch is het tijd om er rond te snuisteren.

Budapest 47

Als afsluiter van een 4-daagse citytrip bezoeken we de grootste overdekte markthal van Budapest. De markt is ondergebracht in een mooi historisch pand. Het is een belangrijke toeristische attractie, maar ook buurtbewoners komen hier graag hun inkopen doen. Op het gelijkvloers worden vooral levensmiddelen verkocht, waaronder de typische Hongaarse paprika’s. Boven in de hal floreren de toeristenwinkels die souvenirs en andere prullaria aan de man brengen.

Budapest 48

Aan het station neem ik definitief afscheid van Heidi, althans voor deze trip. Zij vliegt morgen naar huis en ik trek weer een stuk verder. Op 4 dagen tijd werd Budapest kriskras doorkruist. Zoals altijd zijn de dagen te kort om alles te zien en te beleven. We moeten dit in de toekomst zeker overdoen…

Advertentie

Een gedachte over “Laatste dag Budapest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s