Thermaalbaden in Gyula

14 september 2019: Budapest – Gyula 230 km

Ik geniet een laatste keer van het lekkere ontbijtbuffet op Zugligeti Niche Camping in Budapest. Dan is het echt tijd om te gaan. Als afscheidscadeau geeft de campingeigenaar een fles roséwijn mee. De “wijnkelder” van de buscamper wordt alsmaar groter. Ondertussen staat er al een verzameling van 3 flessen zonder er zelf een te kopen of te openen.

Op de reisplanning staat Gyula aangestipt als volgende tussenstop. De eerste cruciale opdracht is Budapest uitraken. De GPS navigeert dwars door het stadscentrum, dat op een zaterdagochtend gelukkig iets minder druk is dan op weekdagen. Alle hotspots passeren nog een keer de revue, al zie ik ze ditmaal maar met een half oog. Het andere oog is nodig om op het verkeer te letten. Net buiten het stadscentrum is het tijd om te tanken en brood te bemachtigen. Vanaf nu moet ik weer zelf voor ontbijt zorgen.

Bij gebrek aan een Hongaars wegenvignet, valt de keuze op binnenwegen. Via de E60 gaat het richting Szolnok. Op deze weg gaat het rijden nog tamelijk vlot. Het monotone landschap in dit deel van Hongarije valt op. Het is een grote grasvlakte met veel landerijen en voornamelijk kleinere dorpen, de poesta genaamd. Tractors zijn veelvuldig aanwezig in het straatbeeld. De kleinere wegen zitten vol kuilen en andere oneffenheden. Het is een kwestie van de snelheid aan te passen aan de staat van het wegdek. Soms gaat het langzaam vooruit.

Gyula 1

In Gyula kampeer ik op Mark Camping (http://www.markcamping.hu/). Het is een klein kampeerterrein vlakbij het stadscentrum. Gasten maken gebruik van de achteruitgang om naar de stadskern te wandelen. Gyula ligt op 4 km van de Roemeense grens. Het heeft een gezellig stadscentrum met veel groen, een burcht en een kasteel. Maar het meest populair zijn de thermaalbaden.

Via het achterpoortje op de camping is de de burcht bereikbaar. Het bouwwerk dateert uit de 14de eeuw. De burcht van Gyula is sinds 1962 een museum en sinds 1964 ook een theater.

Gyula 3

Vandaag zijn er festiviteiten aan de gang. Het is moeilijk te achterhalen wat er gevierd wordt. Aan de voorzijde van de burcht is een podium geïnstalleerd waar Hongaarse muzikanten het beste van zichzelf geven. Er staan tientallen stalletjes waar gegeten en gedronken wordt. Het ruikt lekker en gratis proeven mag.

Gyula 2

De meeste mensen komen naar Gyula om te baden. Ondergrondse warmwaterbronnen voorzien maar liefst 9 openluchtbaden en 11 overdekte zwembaden van water. De temperatuur varieert tussen 22 °C en 39 °C. Het water van de kuurbaden is donkerbruin. Het is zonde om de kuuroorden van Hongarije niet uit te proberen. Ik kies het Varfurdo-complex in de tuin van het kasteel ( https://varfurdo.hu/en/) uit voor een warm waterkuur. De ingang is aan de overkant van de burcht. Een toegangsticket kost 2000 HUF (6,5€). Het kuurbadenoord is geopend van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Het is vandaag vrij zonnig, maar in de vroege avond koelt het af tot 22 °C. Op zich is dat niet koud, maar nat uit het warme water klauteren, zorgt toch voor kippenvel.

Gyula 4

Op Marc Camping is het een gewoonte dat de gasten ’s avonds even bij elkaar zitten onder het afdak van de receptie. Bezoekers brengen zelf iets mee om te drinken. Misschien geraak ik vandaag toch nog een fles wijn kwijt.

Route van Budapest naar Gyula
Advertentie

2 gedachtes over “Thermaalbaden in Gyula

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s