Balkan Offroad Rallye 2019

20 september 2019: Dolni Chiflik – Dolni Chiflik 0 km

Het geronk van zware motoren is al vroeg te horen vanuit mijn mobiele slaapkamer. Het is de laatste dag van de “Balkan Offroad rallye” 2019 in Bulgarije. De rally vertrok op 14 september vanuit het berglandschap in de buurt van Sofia en eindigt vandaag aan de Zwarte Zee. Er zijn 3 categorieën: motoren, auto’s en trucks. Ondanks het regenweer wil ik iets beleven. Ik heb geen flauw idee waar ik moet zijn om wat van het wedstrijdgebeuren te zien. Ingeduffeld in warme kledij en regenjas ga ik op pad. De temperatuur schommelt rond 12 °C en aan zee staat een scherpe wind. Volgens de campingeigenaar is de finish ergens op het strand in de buurt. Hij is geen rallyliefhebber en stoort zich aan het voortdurende lawaai. Het is afwachten of zijn informatie klopt.

Bulgarije 2

Als snel spot ik de Belgische wagen van Erwin Imschoot en Patrick Vanhyfte. Beide rallypiloten zijn me onbekend, maar hun naam staat op de zijkant van het rallyvoertuig. Dat helpt.

Bulgarije 1

Tijdens de wandeltocht word ik opgepikt door een materiaalman van een Franse ploeg. Hij laat me plaatsnemen in zijn bus tussen de auto-onderdelen en vraagt waar ik moet zijn. Ergens waar iets van de etappe te zien is, volstaat. In eerste instantie wil hij me op een mooi plekje droppen. 20 km verderop bedenkt hij plots dat de benzinetank van de bus bijna leeg is. Hij excuseert zich, maakt rechtsomkeer om te tanken en zet me af bij de materiaalpost. Dat is vlakbij de camping. Ik sta weer aan het beginpunt. Tijdens de rit vertelt hij over de vermoeiende dagen van de crew. Op slechts 3 dagen tijd, reed het team de 3000 km vanuit Frankrijk naar Bulgarije. Omwille van mechanische pech lieten ze noodgedwongen hun eigen vrachtwagen achter in Kroatië en huurden ter plekke een bus om de tocht verder te zetten. Tot overmaat van ramp presteert het Franse rallyteam matig. In het tentenkamp van het rallygebeuren, waar verschillende Nederlanders en Belgen rondlopen, kom ik te weten dat de race 60 km verderop eindigt. Dat is enkele bruggen te ver. Het is wachten tot de motoren, trucks en racewagens terugkeren naar hun stal om nog een glimp op te vangen. Vanavond is de prijsuitreiking en dan is het rallyfeest voorbij.

Bij aankomst op de camping staat de eigenaar me op te wachten. Hij heeft geprobeerd om contact te leggen met het plaatselijk postkantoor, maar dat is omwille van vakantie gesloten tot 7 oktober. Bovendien vreest hij dat het adres van Camping Shkorpilovtsi onbekend is bij het verderop gelegen kantoor. De camping bestaat nog niet zo lang. Hij stelt voor om er maandag samen naartoe te rijden zodat mijn postpakketje zeker niet verloren gaat. Vooraf probeert hij nog een keer contact op te nemen met de postbeambte die verlof heeft in Shkorpilovtsi. Behulpzaam zijn ze hier wel.

Als de zon weer door de wolken priemt, is het tijd voor een strandwandeling. Shkorpilovtsi heeft een mooi strand. De golven zijn vandaag uitzonderlijk hoog. Het is een mooi zicht. De strandwandeling doet deugd en helemaal uitgewaaid kom ik weer bij de buscamper aan.

Bulgarije 3

Bulgarije 4

Hopelijk wordt het weer de komende dagen zonniger. Wachten op een aangetekende zending aan het strand of aan het zwembad in het vlakbij gelegen hotel is bij warmere temperaturen een prettiger vooruitzicht.

 

 

Advertentie

4 gedachtes over “Balkan Offroad Rallye 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s