Kamchiya delta

21 september 2019: Dolni Chiflik – Dolni Chiflik 0 km

 

Hoewel het nog steeds fris is, doet de zon erg haar best. Het weerbeeld ziet er stukken beter uit dan gisteren. De sandalen mogen weer uit de kast, maar een lange broek en vest blijven aangenaam. De tijdelijke camping ter gelegenheid van de “Balkan Offroad Rallye” tegenover mijn voorlopige thuisbasis, verdwijnt stilaan. De vrachtwagens, trailers, reuze-campers en crossvoertuigen, krassen een voor een op. Gisterenavond was het nog volle bak omwille van de afsluitende prijsuitreiking die gepaard ging met een luidruchtige fuif en spectaculair vuurwerk. Zo te horen was er heel wat te beleven. Ik vatte de slaap op de tonen van populaire hits.

Camping Shkorpilovtsi ligt op 15 km van de Kamchiya delta. Het is een natuurreservaat in een 4500 hectare groot moerassig gebied. De monding van de Kamchiya rivier gaat door als een van de mooiste plaatsen langs de Zwarte Zee-kust in Bulgarije. In de 3 reisgidsen van Bulgarije die ik bij heb, staat slechts in eentje een pietluttig stukje geschreven over de plek. Het is nochtans al tientallen jaren UNESCO werelderfgoed. Nu ik hier toch vastzit, wil ik er absoluut naartoe. Hristo, de campinguitbater is bereid om me te brengen. Ondanks het feit dat hij in de buurt van het natuurpark woont, is de precieze locatie ook voor hem onbekend. Onderweg stopt hij meermaals om de correcte ligging te bevragen.

De moerassige jungle van de Kamchiya rivier bevindt zich in de buurt van het vakantiecomplex Kamchiya. Op een kleine parking nabij de rivierbedding zet hij me af met de boodschap: “Bel maar als je klaar bent.”. Aan weerszijden van de weg die naar de rivier leidt, staan een aantal souvenirkraampjes. Net voorbij de stalletjes begint het aanbod van boottochtjes. Ik loop helemaal tot aan de laatste steiger. Daar ontmoet ik kapitein Lucy van Boat Trips Lastovica Byala Club (https://www.facebook.com/kamchia/). Ze biedt me opgetogen een boottrip aan op de rivier voor 25 BGN (13 €). Dit lijkt duur voor een half uurtje varen. Normaal wacht ze op een groep en dan is het prijskaartje goedkoper. Ik heb het voorrecht om alleen mee op trip te mogen en we vertrekken onmiddellijk.

Bulgarije 5

Kapitein Lucy vertelt begeesterd over het natuurgebied. Aan weerskanten van de riviermonding ligt het reservaat Longoza. Het is verboden terrein voor bezoekers om de natuurlijke habitat te beschermen. De regelmatig overstroomde delta, zorgt voor een tropisch ogende begroeiing. Er leven naar schatting meer dan 250 vogelsoorten waaronder de zwarte ooievaar, valken, uilen, haviken en verschillende soorten reigers. Het land wordt bewoond door everzwijnen en wilde katten. In het groene water dat de kleur van de rivierbodem heeft overgenomen, leven otters, waterslangen, 25 soorten zoetwatervissen, zoetwaterschildpadden en 1 heldhaftige krokodil. Lucy vertelt dat deze krokodil waakt over de veiligheid van de rivier. Het blijkt een opblaasbaar exemplaar te zijn. Ik waan me even in Afrika tijdens de boottrip.

Bulgarije 6

De schuit vaart langs een authentiek, 200 jaar oud vissersdorpje. Er wonen nog steeds mensen maar de huisjes zijn grotendeels vernieuwd. Aan de oever staat nog een onvervalste woning, ouder dan 100 jaar.

Bulgarije 7

Tot slot vaart kapitein Lucy naar de monding, waar de zoetwaterrivier in zee eindigt. Dit gebied staat bekend voor zijn kilometers lange ongerepte stranden. Er is geen bebouwing en bijgevolg weinig toerisme. De samenkomst van zoet en zout water is een niet alledaags schouwspel. De vrij egale rivier botst tegen een kijkspel van onstuimige golven.

Bulgarije 9

Vooraleer ik Hristo van de camping weer contacteer, geniet ik na van een lekker Bulgaars biertje in een van de schaarse restaurantjes bij de Kamchiya rivier.

Hristo geeft me op de terugweg nog een teleurstellende update over mijn postpakketje. Morgen is het Onafhankelijkheidsdag in Bulgarije. De postkantoren zijn daardoor op maandag gesloten. Pas op dinsdag kan de calvarietocht naar de aangetekende zending echt beginnen.

 

 

Advertentie

2 gedachtes over “Kamchiya delta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s