Het paard van Troje

2 oktober 2019: Tevfikye – Bergama 220 km

Het  is de hoogste tijd om wat achterstand in te halen. Alhoewel het niet de oorspronkelijke bedoeling is, blijf ik slechts 1 nachtje op Troia Pension en Camping (http://www.troiapension.com/ ). Het plan verandert als de campingeigenaar vertelt dat een rondleiding op de archeologische site van Troje slechts een uur tijd vraagt. Hij gidst me persoonlijk door het openluchtmuseum. Om 8.30 uur staat hij al te trappelen om te vertrekken. Door een beenkwetsuur is hij de laatste 2 weken niet op de site geweest en dat heeft hij duidelijk gemist. Zijn enthousiasme is aandoenlijk.

Archeologisch Troje is UNESCO werelderfgoed. Een toegangsticket kost 42 TRY (7 €). Het is een populair museum. De parking staat op dit vroege uur al vol met bussen. De plek is waarschijnlijk het meest bekend omwille van de mythe over het Paard van Troje, vermoedelijk de grootste oorlogslist ooit. De Trojaanse oorlog duurt al jaren en de Grieken slagen er maar niet in om de stad te overmeesteren. De Grieken verzinnen een sluw plan. Ze bouwen een reusachtig houten paard waarin de soldaten zich verschalken en laten het achter aan de stadspoort. De Trojanen geloven dat de Grieken de strijd hebben opgegeven en een geschenk achtergelaten. Ze trappen met beide voeten in de list en brengen het paard binnen de stadsmuren. ’s Nachts komen de Griekse soldaten te voorschijn en de verovering van Troje wordt werkelijkheid. Bij de ingang van de archeologische site staat een nagebouwd houten paard.

Troje 2

Troje heeft een geschiedenis van ruim 4000 jaar. De opgravingen hebben 9 lagen die aantonen dat doorheen de jaren stad boven stad werd gebouwd. Heinrich Schliemann kreeg in 1870 toestemming om opgravingen te doen. Hij vond er een goudschat die hij stiekem overbracht naar Berlijn. Schliemann ging nogal drastisch te werk en groef een geul dwars door de 9 stadslagen heen, zonder zich te bekommeren over de archeologische waarde. In werkelijkheid was hij geen archeoloog maar eerder een sluw zakenman.

Troje 5

Mijn gids is een enthousiast verteller. Hij slaagt erin om de stad tot leven te brengen tijdens de rondgang. Ik kan me helemaal voorstellen hoe de enthousiaste Trojanen het houten paard binnen de stadsmuren sjorren en zo hun eigen ondergang bewerkstelligen.

Troje 4

Troje was een welvarende stad aan de ingang van de Dardanellen, de zeestraat die de doorgang vormt tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De zeilschepen hadden in een ver verleden de grootste moeite om de zeeëngte te overbruggen. Ze moesten vaak weken wachten op gunstige wind. Troje ontwikkelde zich zo tot een belangrijk handelscentrum. Volgens mijn gids was het gebrek aan wind, de belangrijkste reden voor de welvaart in Troje. De wachtende zeelieden konden voor al hun benodigdheden terecht in de stad en de Trojanen boden hulp bij het lossen en laden van de schepen.

Troje 6

Na het bezoek aan Troje is het tijd om te vertrekken. Ik besluit naar Caravan Camping Bergama (http://www.caravancamping.net/) te rijden om cultuur en ontspanning op één dag te combineren. Het is 30 °C en deze camping heeft een heel mooi zwembad. Maar helaas, bij aankomst blijkt het zwembad gesloten. Het water is zwart.

Troje 3

In plaats van te zwemmen, drink ik een paar glazen wijn op het terras van het restaurant. Dat is ook relaxed. Mijn achterstand van 11 dagen is ondertussen gereduceerd tot 6. Misschien geraak ik toch nog aan de beeldenberg van Nemrut Dagi.

 

 

 

 

4 gedachtes over “Het paard van Troje

  1. Hoop nu echt voor je dat de reis verder voorspoedig verloopt. Ik blijf mij verwonderen over je enthousiastme voor cultuur en mede mens. Veel geluk met het doel om de paprikazaadjes onder te brengen bij de juiste personen. Groet Gerda

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s