De modderkloof van Saklikent

5 oktober 2019: Kuşadası – Saklikent Milli Park 324 km

Op de reisplanning staat Marmaris Datca Yolu aangeduid als bestemming. De afstand bedraagt 255 km. Het is middag als het einddoel op 70 km ligt. Tijdens mijn tussenstop bij een plaatselijke bakker, waar ik me tegoed doe aan een lekker gebakje en een tas koffie, ontspruit er een nieuw idee. Ik besluit aan een inhaalmaneuver te beginnen en een stukje verder te rijden dan gepland. Op de Campercontact-app vind ik 60 km voorbij het oorspronkelijke doel een andere verblijfplaats, nl Saklikent Gorge Club (http://www.gorgeclub.com.tr/en/). Het is een rare naam voor een camping en er zijn weinig beoordelingen. De laatste dateert al van 2014. De kostprijs doet me nog het meest aarzelen. De richtprijs voor een overnachting is volgens de app slechts 2 €. Maar de omschrijving doet me watertanden. Er is een zwembad, sanitaire voorzieningen en elektriciteit. Verder is er een klimpark en een restaurant. Wildwatervaren en vis-therapie (kleine visjes die aan je voeten eten) zijn mogelijkheden in de buurt. Bovendien ligt de camping aan de rand van een natuurpark, met de Saklikent kloof als hoofdattractie. Mijn nieuwsgierigheid haalt het en ik verander de rijrichting op de GPS.

De weg naar de Saklikent kloof gaat de laatste 30 km over een hobbelig parcours langs kleine Turkse dorpjes. Er moet iets te zien zijn want naast de weg zijn tal van restaurantjes en souvenirshops. De ingang van de camping is onduidelijk en voor ik het weet, sta ik op de parking naast de camping, die me 7 overbodige TRY (1 €) kost. De omgeving is op zijn minst bijzonder te noemen. De bus staat aan de rand van een snelstromende modderrivier.

Saklikent 3

Het waterpeil staat door de overvloedige regenval  hoger dan normaal. Er zijn verschillende voetgangersbruggetjes over de rivier. Als ik besluit om een kijkje te nemen, kom ik in de wondere wereld van de Gorge club. Een jongeman spreekt me aan en vraagt wat ik zoek. Een overnachtingsplek, eten, drinken en internet. “We have everything”, is zijn repliek. Hij springt mee in de bus en bezorgt me een plekje achter de Gorge Club. Hoewel de bewuste club rommelig maar op een merkwaardige manier ook gezellig oogt, is er inderdaad een zwembad, elektriciteit en sanitaire voorzieningen, alles voor de prijs van 0 €.

De Saklikent kloof ligt vlakbij. Het water dat uit de bergen in de kloof naar beneden dendert, is slechts enkele graden boven 0. Het is een mooie, verkoelende omgeving.

Saklikent 2

Saklikent 1

Vandaag voelt het extra fris aan omwille van de hevige regenval. Normaal kan je in de kloof wandelen en eventueel pootje baden als het koude water niet afschrikt. Nu is dat verboden omdat de stroming te gevaarlijk is. Na 300 m is de toegang tot de kloof afgesloten door een lint. Er zijn mooie picknickplaatsen om te genieten van het uitzicht. Een inkomticket kost 5 TRY (0,80 €). Alhoewel de doorgang tot de ravijn gesloten is, blijft de prijs hetzelfde. Het is hoe dan ook een te verwaarlozen bedrag.

In het selfservice restaurant van Gorge Club eet ik een hapje. Hoewel de camping gratis is, is het eten en drinken aan de prijzige kant. De restaurantjes naast de weg zijn een stuk goedkoper. Maar wie gratis overnacht, moet dat erbij nemen. Bij het invallen van de duisternis wordt een verwarmend kampvuur gemaakt op het terras. Al gauw zitten de mensen er in een cirkel rond te keuvelen.

De Saklikent kloof is een aangename verrassing op de weg naar Nemrut Dagi. En als toppunt van de dag, zijn er zomaar 2 dagen van de verloren achterstand ingehaald.

 

2 gedachtes over “De modderkloof van Saklikent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s