Op citytrip in Efeze

4 oktober 2019: Kuşadası – Kuşadası 0 km

Op 17 km van Kuşadası ligt de antieke stad Efeze. Het is een van de best bewaarde archeologische sites ter wereld. Niet te missen dus. Met het strak plannetje dat de receptionist van de camping uittekende op een memoblaadje, ga ik op zoek naar de bushalte. Dat lukt behoorlijk. Onderweg neemt een “behulpzame” Turk de route ongevraagd over. Een blik werpen op een papiertje en dan zoekend rondkijken, trekt ongevraagd helpers aan. Hij loopt met me mee tot aan de bushalte in ruil voor een fooi. De man vertelt het niet met zoveel woorden. Hij heeft dorst… en ik begrijp maar al te goed hoe laat het is. Met kleingeld voor een Turkse koffie is hij tevreden.

Een trip met de Turkse dolmus is altijd een belevenis. Het is een goedkoop en betrouwbaar vervoermiddel en sommige chauffeurs maken er een echte happening van. Deze bestuurder tracht de ganse heenroute passagiers te lokken door op iedereen te claxonneren. Ik waan me even in Italië, waar toeteren op alles en nog wat helemaal ingeburgerd is. De eindhalte ligt op 1 km van klassiek Efeze. Op de plek staan taxichauffeurs en paardenkoetsen klaar om toeristen verder te vervoeren. Het openluchtmuseum van Efeze is 3 km lang. Om de plaats helemaal te zien, moet er minimaal 6 km  gestapt worden. Dit standaard verhaal wordt systematisch opgedist om aan te tonen dat een taxi naar de ingang bijna een noodzaak is. Deze keer trap ik er niet in. Stappen is gezond en 8 km overleef ik wel.

Een toegangsticket voor Efeze is naar Turkse normen duur. Ik betaal 72 TRY (12 €) aan de kassa. Dat is het goedkoopste ticket en geeft enkel toegang tot het openluchtmuseum. Er zijn verschillende combinatietickets mogelijk, voor aanverwante bezienswaardigheden.

Efeze was in de oudheid een bloeiende haven- en handelsstad met 250.000 inwoners. Er is nog veel bewaard gebleven van de mooie gebouwen. Slenteren tussen de ruïnes, door de met marmer geplaveide straten is een belevenis en katapulteert je meteen enkele eeuwen terug in de tijd. Het indrukwekkende theater biedt plaats aan 24.000 bezoekers. In de oudheid vonden hier de gladiatorengevechten plaats. Nu worden er van tijd tot tijd concerten gegeven.

Efeze 1

De bibliotheek van Celsus is een ander imposant bouwwerk dat meteen opvalt. De constructie was van in het begin voorzien van spouwmuren om de geschriften te beschermen tegen vochtinslag van buitenaf. Aan de buitenkant van de gevel staan 4 indrukwekkende beelden die elke een eigen betekenis hebben. Het zijn de beelden van Sofia (wijsheid), Arete (deugd), Ennoia (verstand) en Episeme (kennis).

Efeze 2

Naast het theater en de bibliotheek is een wandeling door de straten van Efeze een aaneenschakeling van verrassingen. Het wow-effect is nooit veraf. Zo zijn er de gezamenlijke openbare toiletten, waar het gezellig kletsen was met de buurman of vrouw tijdens de grote of kleine boodschap. Het was de plek bij uitstek om op de hoogte te blijven van de laatste roddels en nieuwtjes. Toiletpapier was naar verluidt nog onbestaande. Er is in Efeze nog veel meer te zien. Een wandeling langs de talrijke fonteinen, het badhuis, de Tempel van Artemis en zoveel andere restanten van de ooit zo glorieuze gebouwen is echt de moeite. De hoeveelheid aan geschiedkundige informatie is overrompelend en te veel om allemaal te omschrijven. Er is slechts een oplossing: allemaal naar Efeze!

Efeze 3

Efeze 4

De terugweg naar Kuşadası met de dolmus is opnieuw een avontuur. Hoewel alle zitjes volzet zijn, blijft de chauffeur stoppen om passagiers op te pikken. Dolmus betekent letterlijk volgepakte bus. Deze chauffeur doet de naam alle eer aan. Wonder boven wonder maalt niemand erom. De passagiers trachten het mekaar zo comfortabel mogelijk te maken en iedereen geraakt zonder kleerscheuren op zijn bestemming. Na een wandeling in het autovrije gedeelte van Kuşadası, ga ik terug naar de camping. Het is een warme dag en ik wil eindelijk zwemmen. Maar ook nu mislukt het zwemplan glansrijk wegens een uitgelopen ontmoeting met de nieuwe Nederlandse campingburen.

Als afsluiter nog een zeldzame selfie op vraag van enkele nieuwsgierigen na het kappersbezoek van gisteren.

Efeze 5

Advertentie

Een gedachte over “Op citytrip in Efeze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s